2 spreektips voor een krachtig verhaal

2 spreektips voor een krachtig verhaal

Iedereen moet weleens een presentatie geven, pitch houden, lastig gesprek voeren of het woord pakken in een vergadering. Hoe zorg je dat je de aandacht pakt én vasthoudt?
Twee tips uit het seminar Verbaal Meesterschap.

Tip 1: Vertel maximaal 5 dingen

Mensen kunnen een beperkte hoeveelheid informatie opnemen in een gegeven tijd. Dat is een wetenschappelijk gegeven. Gemiddeld onthouden we 5 dingen in een uur (of paar uur) luisteren. Heb je alleen maar fans in de zaal? Dan kun je het tot 7 rekken. Zitten de luisteraars eigenlijk niet op je te wachten? Houd het dan op 3 punten. Bedenk dus eerst: welke 3 tot 7 zaken móet mijn publiek nog weten als ze weer buiten staan? Bouw daar je hele verhaal omheen.

Tip 2: Presenteer altijd in spiegelbeeld

Mensen hebben een onbewust tijd/richtingsbesef. De toekomst ligt rechts, het verleden links. Je natuurlijke neiging is dus om naar rechts te wijzen of kijken als je bijvoorbeeld je toekomstplannen aan het team presenteert. Maar, je luisteraar zit tegenover je en kijkt onbewust het verleden in! Verkeerde non-verbale signalen ontkrachten je boodschap. Dus: spiegel altijd je lichaamsbewegingen!

De beste spreektechnieken ter wereld

Tijdens het seminar Verbaal Meesterschap krijg je een gereedschapskist vol technieken om méér indruk te maken in gesprekken, vergaderingen en presentaties. Je hoort de allerbeste spreektechnieken van:

Naar seminar

 

Meer slimme tips