Presteren als het erom gaat (ook als je het spannend vindt)

Hoe Obama het verprutste, en toch terugkwam
Vijf jaar geleden verprutste Barack Obama zijn eerste verkiezingsdebat. Tot grote frustratie van zijn team onder leiding van Jon Favreau. Toch herpakte Obama zich magistraal en werd herkozen als president. Wat er zich afspeelt in het campagneteam in zo’n hectische periode, lees je in dit geweldige artikel.

Drie waardevolle lessen voor jou
Wat kun je hiervan leren als je zélf een presentatie moet geven waar veel vanaf hangt? Deze drie lessen haalden wij uit het artikel van Favreau:

Les 1: Zie het als buitenkans
Obama had een hekel aan debatten, en ging pas winnen toen hij die mindset veranderde: niet knokken, maar inspireren! Advocate, don’t explain. Inspire, don’t lecture. Dat is een les voor iedereen die iets te vertellen heeft: zie je presentatie als een buitenkans. Als een podium voor jouw idee. Als een unieke mogelijkheid om jouw plan te delen met mensen die een rol kunnen spelen in de verwezenlijking. Dat maakt dat ‘tegenzin’ omslaat in ‘zin’. En dat merkt iedereen meteen.

Les 2: Less is more
Je hebt veel te melden, maar mensen onthouden alleen de kern. Hou het daar dan bij. Richt je op 2-3 kernpunten en zorg dat mensen die nooit meer vergeten. Schrijven is schrappen! Terug naar één A4 met de kernpunten van je plan. Net als Team Obama deed: We pared them down to a single debate-on-a-page of “big moments” that Obama agreed to hit no matter what. 

Les 3: Oefen Oefen Oefen
Als een wereldleider als Obama zijn debatten ‘tot op de komma’ oefent, waarom zou jij dat niet doen voor je pitch of presentatie? Zorg dat je voorbereid bent op alle vragen, alle bezwaren. Want ter plekke en geniaal antwoord bedenken … met alle spanning … dat lukt Obama niet eens: Then, with the time we had left, he practiced — over, and over, and over. We would ask questions on specific issues 10 different ways, until he gave the same answer every time. And as the day went on, they were faster, clearer, tighter, and better.

Ontmoet Jon Favreau op 17 november (laatste kans)
Jon Favreau was het brein in de Obama campagne: de spil in zijn team. De drijvende kracht achter het succes. En op 17 november komt hij naar Nederland voor een gastcollege in Onzichtbaar Overtuigen van DenkProducties.

PLUS: schrijf met 3 in en schuif aan bij diner met Favreau
Wil je deze dag extra memorabel maken? Schrijf met 3 deelnemers in en je krijgt gratis 3 stoelen bij een mastermind diner met Favreau op de avond van het seminar. Met maximaal 40 deelnemers. Hoe werkt dat? Schrijf 3 deelnemers tegelijk in en je krijgt meteen een uitnodiging voor het diner!