Wouter de Jong: 4 manieren om mentaal fit te blijven

Mindgym is dé manier om op alle momenten van je leven – de saaie, de moeilijke en de gelukkige – in een gezonde mentale conditie te blijven. Wouter de Jong beschrijft deze superpraktische methode in zijn boek Mindgym: Sportschool voor je geest.

Mentaal fit met 4 breincircuits
Wouter spitte zich een weg door alle kennis en wetenschappelijke studies en kwam tot de conclusie dat er 4 breincircuits zijn die van groot belang zijn voor rust, energie en geluk:

1. Aandacht: ons vermogen om focus te houden; een afgeleide geest is een ongelukkige geest.
2. Veerkracht: ons vermogen om te herstellen van negatieve gemoedstoe­standen.
3. Positiviteit: ons vermogen om positieve emoties en gedachten te creëren en te koesteren.
4. Altruïsme: ons vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven; vrijge­vigheid zonder iets terug te verwachten, vriendelijkheid.

En het mooie is: deze circuits zijn supergoed te trainen. Wouter: "Je kunt je hersenen op deze verschillende gebieden tegelijkertijd trainen, net zoals je in de sportschool zowel cardio als krachtraining en balans kunt trainen. En net als bij sporten geldt dat de verschillende gebieden elkaar kunnen versterken. Met andere woorden: 1 + 1 = 3."

Hoe train je de circuits?
"Allereerst moet je je aandacht leren trainen", legt Wouter uit. "Hiermee vergaar je meer zelfinzicht en zelfbeheersing. Je leert je aandacht te richten zoals jij dat wilt, op datgene waarop je hem wilt richten. Het volgende circuit, veerkracht, kun je gezondhouden door compassie te trainen. Zo leer je om constructief om te gaan met de moeilijke dingen in het leven. Je bouwt veerkracht op die je nodig hebt om bij pijn en lijden overeind te blijven. Dit geeft je houvast voor het volgende deel: de patronen die je belemmeren om gelukkiger in het leven te staan los te laten. Tot slot zijn er een hoop technieken om de circuits van po­sitiviteit en altruïsme te trainen die er gezamenlijk voor zorgen dat je meer geluk ervaart.'

Niet alles hoeft altijd leuk te zijn
Het is natuurlijk fantastisch om positief en veerkrachtig in het leven te staan, maar je hoeft echt niet altijd een blij ei te zijn. Wouter: "Onweersbuien zijn ook een onderdeel van het leven, je hoeft niet krampachtig vast te houden aan een smiley. Het is eerder een levenshouding die je kunt trainen. Bijvoorbeeld door je aandacht te verleggen en wat vaker bewust te zijn waar je dankbaar voor bent. Doe je dat vaak genoeg, dan worden je hersenen als het ware opnieuw geprogrammeerd en leer je anders tegen de wereld aankijken."

Snelste formule naar geluk
Belangrijk om te weten is dat het trainen van deze circuits niet over één nacht ijs gaat. Het vereist dagelijkse oefening. Er zijn geen afsnijroutes. Natuurlijk zijn er quickfixes, maar daar heb je niets aan voor je geluk op lange termijn. Toch heeft Wouter wel één wonderformule: "Er wordt weleens gezegd dat de snelste formule naar geluk is: te willen wat je hebt. Daar voeg ik zelf nog graag deze voetnoot aan toe: als het vergezeld wordt door de ontspannen wens tot groei en ontwikkeling."

Meer lezen? In dit interview met JAN Magazine geeft Wouter meer mooie inzichten.

Seminar met Wouter de Jong
Wouter de Jong staat op het podium tijdens het seminar: '24 manieren om een uur te besparen'. Tijdens dit seminar gaat hij dieper in op je mentale fitheid met wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen!

Naar seminar

Dit is ook leuk