5 brandende vragen aan Ben Tiggelaar

Na 15 jaar stopt Ben Tiggelaar met MBA in één dag. En dat terwijl de zalen nog steeds vol zitten en de beoordelingen nog steeds hoog zijn. Dat roept vragen op. Brandende vragen.


1) Je stopt met MBA in één dag, waarom?
"Ik wil ruimte voor nieuwe projecten. In mijn hoofd en in mijn agenda. Nieuwe seminars, nieuwe boeken en meer focus op mijn eigen achtergrond: gedragswetenschap. Maar ik ga nog één keer voor een heel gaaf MBA in één dag-seminar. Een knallend afscheid van een geweldig programma."

2) Hoe verklaar je het succes van het programma?
"Als ik naar de evaluaties van deelnemers kijk, dan zie ik twee hoofdlijnen. Mensen die iets hebben gestudeerd op het gebied van management of bedrijfskunde, zien het als een hele gave opfriscursus. Ze hebben nu de ervaring en in één dag frissen ze hun vakkennis weer op. Maar er is ook een groep die oorspronkelijk een andere achtergrond heeft - technisch, medisch, financieel, noem maar op. Deze mensen zijn later manager geworden en willen graag een snel overzicht van wat er te koop is op dit gebied. Ze hebben weliswaar veel werkervaring, maar willen meer structuur, overzicht en praktische theorie."
 

3) Je hebt voor MBA in één dag honderden boeken gelezen, welke is je het meeste bijgebleven?
"Het meeste bijgebleven? Dat is moeilijke vraag. Ik ben zelf erg onder de indruk van het werk van Peter Drucker. Vooral omdat hij meer dan een halve eeuw geleden al wees op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van managers en bedrijven. Maar als ik echt móet kiezen, ga ik voor Stephen Covey, The Seven Habits. Ook omdat ik ervan overtuigd ben dat de ontwikkeling van 'goede gewoontes' essentieel is voor leiders. Eén keer een leuk idee hebben is niet genoeg, het gaat erom wat je elke dag doet als leider. Wat je elke dag doet bepaalt wie je wordt."

4) Wat is dé trend voor het komende jaar in jouw ogen?
"Ik ben enorm gefascineerd door de menselijke kant van innovatie. Hoe stimuleer je de creativiteit van jezelf en van anderen? Wat is er nodig om nieuwe technologie positief toe te passen? Hoe creëer je een klimaat in je bedrijf waarbinnen mensen durven experimenteren en veranderen? Dat soort vragen zijn volgens mij essentieel en in veel bedrijven onderbelicht. Het gaat hier om de kern, om het hart van innovatie"
 

5) Hoe doe jij dat eigenlijk: altijd maar bijblijven terwijl je het zelf ook druk hebt?
"Ik heb heel veel geluk... Ik moet, of beter: ik mág elke week een column schrijven over ontwikkelingen op het gebied van werk en management voor NRC. Daarvoor houd ik, samen met mijn researchers, in de gaten wat er speelt op het gebied van onderzoek en in de managementliteratuur. Bovendien: door mijn lezingen en onderwijs word ik voortdurend geconfronteerd met echte vragen uit de praktijk. Ook dat helpt enorm."  

 

Na 16 jaar en 22.345 deelnemers stopte MBA in één dag. Het meest succesvolle Nederlandse managementseminar ooit! En nu? Nu geven Ben Tiggelaar en Denkproducties al het materiaal uit MBA in één dag weg. Gratis! Bekijk het hier.

Naar het gratis materiaal

Door: Team DenkProducties  -   - 

Dit is ook leuk