Future Focused Leadership 2022

Future Focused Leadership 2022

Wow… Wat was dit een geweldige dag. Future Focused Leadership 2022 gaat de boeken in een top-seminar!
- Fantastische sprekers
- Geweldig publiek
- Inzichten die er écht toe doen

Hieronder vind je een kleine terugblik.

BLOK 1: Future

Deborah Nas gaf ons een kijkje door het sleutelgat van digitalisering. Ze stelde: "Mensen bepalen de snelheid van verandering, niet de technologie." Ze hield ons voor dat we een “game plan” moeten hebben om te innoveren. Enkele opties: werken met startups, jezelf opnieuw uitvinden en of een geheel nieuw bedrijf opbouwen. 

 

Boyan Slat deelde zijn lessen van The Ocean Cleanup. Van een kleine ‘startup’ staat hij nu voor de opgave om zijn oplossingen te gaan schalen. Dat vergt veel van hem en zijn mensen. Het bouwen van een cultuur waarin fouten mogen worden gemaakt om verder te innoveren beschouwt hij als één van zijn belangrijkste opdrachten. 

 

Yuval Noah Harari keek vooruit naar de ‘workforce of the future’. Computers zijn beter in het herkennen van emoties dan mensen zelf. Dat gaat grote gevolgen hebben voor het werk van de toekomst. Maar het is moeilijk te voorspellen welke banen verdwijnen, welke erbij komen en welke hetzelfde blijven.

Wie heeft een baan in de toekomst? De mensen die zich kunnen aanpassen. Het moeilijkste is het blijven leren en blijven aanpassen. Dat gaat veel van ons vragen. Hoe kun je jezelf daarop voorbereiden? Door jezelf zo goed mogelijk te kennen (nog betere dan de algoritmes). 

BLOK 2: Focus


Onderzoek toont aan dat toekomstgerichte bedrijven niet zonder psychologisch veilige teams kunnen. Meer innovatie, betere prestaties én een fijner werkklimaat. Amy Edmondson nam ons mee in het thema psychologische veiligheid. 

"Psychological Safety is a not the goal it is the means to a goal. The goal might be high performance, innovation or quality improvement."

In haar verhaal geeft ze het publiek vier belangrijke vragen om op te reflecteren:

  • Worden er voldoende (maar ook de juiste) vragen gesteld?
  • Is men op de hoogte van fouten en zwakheden en meldt men die?
  • Worden er voldoende ideeën ingebracht?
  • Wordt de status-quo regelmatig kritisch en eerlijk bekeken?



Alexander Osterwalder liet ons zien hoe je een ecosysteem bouwt waar innovatie optimaal kan plaatsvinden. Hoe zorg je dat mensen hun ideeën kunnen inbrengen en ontwikkelen? Een gepassioneerde spreker:

"If you want to do innovation, stop building shit. Ideas don’t matter, creativity is overrated. It’s all about the proces and having the right metrics to build something the market actually wants."

Ook Osterwalder had een paar goede reflectievragen om te kijken of je binnen je organisatie wel écht aan innovatie doet:

  1. Spendeert je CEO minimaal 40% van haar tijd aan innovatie?
  2. Is innovatie formeel belegd in je organisatie (bij een persoon of afdeling)?
  3. Ben je in staat of 9 van de 10 projecten de nek om te draaien?



Jimmy Nelson betoverde ons met cultuur en communicatie. Hij vroeg: 'Hoe leg je verbinding met anderen, zelfs als je een andere taal spreekt?’ Een verrassend verhaal wat ging  over écht contact maken. Jimmy investeert dagen, zelfs weken, in het creëren van wederzijds vertrouwen waardoor beide partijen echt met elkaar in contact kunnen komen. Zijn belangrijkste les? Diepe verbindingen kosten enkel tijd en echte aandacht.

BLOK 3: Leadership

Usain Bolt deelde zijn lessen over peak performance en talentontwikkeling. Hij hamerde op het belang van een goed team: “Any accomplishment is a success. It is key to have the right team to achieve success.” Zijn coach had een belangrijk aandeel in het succes van Bolt. De belangrijkste les van Bolt is “om te winnen moet je eerst weten wat het is om te verliezen.” Je verliest doordat je fouten maakt, maar in iedere fout zit een les verscholen waardoor je verder komt.


Dewi Van De Vyver vertelde je hoe je als leider door starre systemen heen breekt. Hoe los je ‘wicked’ systeemproblemen op en breng je een échte verandering te weeg? Ze stelde: "Als een probleem niet opgelost wordt, dan was de vraag misschien verkeerd." Ze zette ons aan het denken over onze rol als leider in een systeem. En ze inspireerde. Want als je last hebt van dat systeem en je wil het écht veranderen, dan kun je het veranderen!




Roebyem Anders begon haar verhaal over de bosbranden in onze spreekwoordelijke achtertuinen. De noodzaak voor een klimaat-revolutie was direct duidelijk. Ze gaf 5 concrete lessen om een positieve revolutie te starten:

  • Think Big. Aim high.
  • Make it easy & fun
  • Bring clear benefits
  • Press the emotional button
  • Be inclusive
  • Think bigger again
  •  

Duncan Wardle bracht een wervelwind van creativiteit naar de zaal. Met een paar korte slimme oefeningen liet hij in no time de zaal ervaren wat er nodig is om creativiteit naar een hoger niveau te tillen. 

De komende weken lees je op ons blog meer lessen van de sprekers tijdens Amsterdam Business Forum - Future Focused Leadership! Stay Tuned!

Wil je meer weten over het Amsterdam Business Forum volgend jaar? De eerste 2 sprekers zijn bekend. 

Naar Amsterdam Business Forum 2023 >>

Door: Team DenkProducties  -   - 

Dit is ook leuk