Mentaal topfit in slechts 5 minuten per dag

Mentaal topfit in slechts 5 minuten per dag

Tijdens het seminar ’Nooit meer de druk’ gingen bezoekers aan de slag met hun mentale conditie. Onder begeleiding van Mindgym-coach Wouter de Jong brachten zij hun brein in no-time in topvorm. Deze inzichten van het seminar mag je nooit meer vergeten.

‘Als een zolder waar je jarenlang dingen neergooit zonder een keer op te ruimen’. Dát is hoe Wouter de hersenpan omschrijft tijdens een periode van een slechte, mentale gezondheid. En we ruimen die bovenkamer pas op als het misgaat. Wouter: “Dan gaan we naar een psycholoog of psychiater. Dat is nuttig, maar het is toch een beetje alsof je op zwemles gaat op het moment dat je aan het verdrinken bent.”

Bij een gezond leven denkt men vaak aan fysieke dingen, zoals sporten in een sportschool en healthy detox-juices. Hoe krik je je mentale conditie weer op? Kies ervoor om je brein te trainen - én te onderhouden - wanneer je in rustiger vaarwater zit. Vijf minuten mentaal sporten per dag is al genoeg. Wouter: “Wat er in je hoofd omgaat, is allesbepalend of je de kansen kunt grijpen die het leven je toekent. Het is niet zozeer wat je overkomt, maar hoe je ernaar kijkt.”

Breincircuits
In Wouter’s mindgym stappen we op vier fitheidsapparaten om jouw geest in topvorm te krijgen. Er zijn vier onafhankelijke breincircuits te trainen om een gelukkiger brein te krijgen. Aandacht, veerkracht, positiviteit en altruïsme ofwel: onbaatzuchtigheid. Net zoals in de sportschool ben je in de ene oefening beter dan in de andere. De een is goed in krachtraining, de ander in cardio. In de mindgym leer je een allround sporter worden, zodat je alle vier de breincircuits traint en een opgeruimde bovenkamer houdt. Een gelukkiger brein is ruim 30 procent effectiever en flexibeler dan een neutraal brein.

Train je aandachtsspier
Wouter leert je hoe we onze aandacht meer onder controle krijgen, zodat we ons focussen op dat wat belangrijk is. Wouter: “Aandacht is het stuurwiel van je leven en daar wil je controle over hebben. We leven niet met te weinig tijd, maar we hebben te weinig aandacht voor de juiste dingen en zaken die werkelijk belangrijk zijn. Dat geeft ons een gevoel van stuurloosheid. Wat is ervoor nodig om te doen wat je wilt doen? Een sterke aandachtsspier.”

Mini-vakantie
Die ‘aandachtsspier’ kun je heel goed trainen. Wouter legt precies uit hoe: “Op kleine reflectiemomentjes gedurende de dag, kun je jezelf de volgende vragen stellen: wat is eigenlijk het allerbelangrijkste? Waar wil ik op dit moment op focussen? Je aandacht kan je zien als een spotlight. Op het moment dat jij iets in het licht zet, staat er iets anders in de schaduw. Je aandacht heeft een beperkte bandbreedte.” Op deze manier creëer je een mini-vakantie in je hoofd en neem je afstand van de wervelwind van gedachtes.

Lesson learned: De enige zin om te onthouden
In zijn bestseller ‘Mindgym’ leert Wouter je hoe je op verschillende manieren je drukte de baas kunt worden. Maar eigenlijk is er maar één ding echt belangrijk. Wouter: “Onthoud de volgende zin: Het allerbelangrijkste is niet te vergeten wat het allerbelangrijkste is. Wanneer zie je dat het meest helder en wanneer kun je het beste scherpstellen met je camera? Na een mini-vakantie.”

Over Wouter de Jong
Wouter de Jong is dé snelrijzende ster op het gebied van effectiviteit en persoonlijk leiderschap. Zijn boek ‘MindGym’ breekt verkooprecords en reikte tot op #2 in de bestsellerlijst van AKO, pal achter de megaseller over Donald Trump.

Als trainer en spreker durft Wouter alles te zeggen zonder te kwetsen. Hij neemt je mee uit je comfortzone, zonder te dwingen. De methode van Wouter de Jong zet mensen, teams en organisaties in hun kracht. Hij doet dit door het aanleren van simpele denkwijzen en technieken die iedereen kan toepassen in zijn of haar dagelijks leven en werk. Het resultaat zijn mensen die met meer plezier, autonomie en effectiviteit werken en leven.

Verder lezen