Succes hebben door dingen NIET te doen

Succes hebben door dingen NIET te doen

Wij zijn geneigd te denken dat succes ontstaat door dingen te doen. Logisch en begrijpelijk. Maar niet altijd even waar. Soms ontstaat succes ook door dingen niet te doen, sterker nog, door dingen bewust te laten.

Hoeveel van onze tijd vullen we wel niet met de meest onbenullige zaken? Als we ergens goed in willen zijn, echt succesvol willen zijn, moeten we beginnen met dingen te schrappen. De agenda leeg te maken. De onzin overboord te kieperen. In plaats van to-do-lists zouden we elke dag dan ook met een not-to-do-list moeten beginnen. Wat ga ik vandaag niet doen om succesvol te zijn?

Je kan natuurlijk denken aan praktische zaken als de vuilnis buiten zetten of de troep opruimen van anderen, maar misschien is er nog wel meer winst te behalen op het gebied van hoe je wilt overkomen op anderen, het beeld dat anderen van je hebben. Of beter, het beeld dat je wilt dat anderen van je hebben. Als er iets is dat veel energie slurpt, dan is het wel onze zorg om ons imago. Vandaar, ter overweging, de volgende not-do-to list.

     Nooit meer …
     Alles perfect moeten doen.
     Aardig moeten zijn.
     Elke telefoontje, email of voicemail en onmiddellijk beantwoorden.
     Ja zeggen als ik nee bedoel.
     Irritatie of boosheid inslikken.
     Beleefd moeten zijn.
     Het welzijn van anderen op de eerste plaats zetten.
     Net meisje of jongetje moeten zijn …


Iedereen zal zo zijn eigen aanvullingen hebben. Hoe we over willen komen op anderen is één van onze grootste belemmeringen. Om af te sluiten dan ook twee citaten die dat treffend verwoorden. ‘Er zijn vele wegen naar succes. Maar aardig gevonden worden is het zeker niet.’ En de mogelijk reeds bekende, maar daarom niet minder inspirerende boektitel van Ute Erhard: ‘Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal.’ Bij deze. Veel plezier ermee. En succes. Uiteraard.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op www.omdenken.nl. Check de site voor véél meer tips, verhalen en inspiratie!

Berthold LIVE bij Masters of Mindset
Op 24 november staat Berthold Gunster op het podium van DenkProducties bij het seminar Masters of Mindset. Hier leer je álles wat je moet weten om je prestaties te vergroten, je wilskracht te versterken en je groei te versnellen.

Verder lezen