Onderhandelen: vraag nooit om het budget van de ander

Geraffineerd onderhandelen: gebruik het Anker Effect
Op beide vragen is een glashelder antwoord te geven. En daarvoor moet je even iets meer weten over het ‘anker effect’. Een psychologisch fenomeen dat in elke onderhandeling voorkomt. Bij grote en kleine onderhandelingen. Ook in vergaderingen en dagelijkse gesprekken. In deze video vertelt Van Houtem wat je moet weten over het anker effect.

Vraag nooit om het budget van de ander
Het lijk zo logisch om naar het budget van de ander te vragen. Maar nu je de video hebt gezien en het anker effect snapt, doe je dit waarschijnlijk nooit meer. Want je weet: hierdoor wordt het anker in jouw hoofd geslagen.

Zo’n anker negeren is heel moeilijk. Mensen passen hun tegenvoorstel automatisch aan richting het voorstel van de ander. Stel dat de ander een krap budget neerlegt, dan wordt het heel moeilijk om met jouw ruime tegenvoorstel te komen.

Geraffineerd onderhandelen

Ben je benieuwd naar nog maar handige trucs en tips van de beste onderhandelexperts? Tijdens Geraffineerd onderhandelen geven experts je de beste onderhandeltips en trucs. Meer informatie over dat seminar vind je hier.

 

Dit is ook leuk