Bibian Mentel

Olympisch kampioen

In 2002 verloor Bibian op 27-jarige leeftijd haar onderbeen door kanker. Ze stond toen op het punt om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, USA. Vier maanden na haar amputatie stond ze alweer op haar snowboard en zeven maanden later werd ze Nederlands Kampioen bij de validen. Ondanks dat de kanker elf keer terugkwam, bleef zij snowboarden. Zo werd ze in februari 2017 voor de vijfde keer wereldkampioen.

Mede dankzij de inzet van Bibian staat snowboarden sinds 2014 op het Paralympisch programma. Dat jaar behaalde ze in Sochi dan ook de allereerste Paralympische gouden medaille in het snowboarden. Vier jaar later, in Pyeong-Chang, won ze tweemaal goud. In 2014 en 2018 is Bibian bekroond tot Paralympisch sporter van het jaar.

Bibian besloot om na de spelen van Pyeong-Chang in oktober 2018 te stoppen met het bedrijven van topsport. Ze is zich vanaf dat moment altijd blijven inzetten voor het snowboarden. Daarnaast probeert ze kinderen met een lichamelijk uitdaging aan het sporten te krijgen met haar Mentelity Foundation.

De laatste jaren gaat het op en af met de gezondheid van Bibian. In 2019 werd ze kort achter elkaar twee keer geopereerd aan uitzaaiingen in haar nek en rug. Bij de eerste operatie liep Bibian een incomplete dwarslaesie op en sindsdien zit ze in een rolstoel, terwijl ze hard werkt aan haar herstel. De rolstoel houdt Bibian niet tegen om nieuwe uitdagingen aan te pakken. Zo doet ze in haar rolstoel mee aan het programma Dancing with the Stars, als eerste deelnemer ooit.

Duizelingwekkende prestaties
7x Nederlands kampioen
7x Wereldkampioen
3x Paralympisch kampioen
128 Gouden medailles
Sportvrouw van het jaar 2014
Stoerste vrouw van het jaar 2015
Winnaar Strong Woman award 2016
Top sport community award 2017

"Story of an amazing woman. A must read for anyone who wants to enjoy life to the max."

Richard Branson, Business magnate & philanthropist and Founder of the Virgin Group