Eric van 't Zelfde

Eric van 't Zelfde

Eric van ’t Zelfde is onze best beoordeelde gastsprekers van 2023 en wellicht de meest bevlogen schooldirecteur van Nederland. Hij is rector van het TV programma Dreamschool, auteur van het boek Superschool en auteur van het boek Code Rood wat op nummer 1 heeft gestaan bij de Managementboek top 100.

In 2009 werd Eric van ’t Zelfde directeur van een van de slechtste scholen van Rotterdam. Een school met slechts 34 aanmeldingen van nieuwe leerlingen, dramatische examenresultaten, vermoeide docenten en criminaliteit.

Van ’t Zelfde pakte de problemen buiten de gebaande paden aan. Maar liefst 56 docenten vertrokken, van wie 34 in zijn eerste jaar als directeur. Hij voerde de in zijn eenvoud geniale gedragsregel ‘je gedraagt je’ in. Hij verwijderde tegen de wet in een aantal leerlingen en moest zich voor de rechter verantwoorden.

Zijn onorthodoxe aanpak leverde gedonder op: bedreigende situaties en persoonsbewaking. Maar het had resultaat: na een aantal jaar begon zijn school op of boven het landelijk gemiddelde te scoren.

In vijf jaar tijd van de slechtste school van Nederland naar een van de beste scholen van Nederland: wie is de man die dat samen met zijn team realiseerde?

Eric van ‘t Zelfde:

  • Schreef het boek ‘Superschool’ dat inmiddels toe is aan de 26ste druk
  • Is rector van het populaire tv programma Dreamschool
  • Werd zowel in 2021 als in 2023 won hij De Spreker van het Jaar Award