Margriet Sitskoorn

Margriet Sitskoorn

Hoogleraar Universiteit van Tilburg, auteur

Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Zij is wellicht de bekendste breindeskundige van Nederland. Haar bekendheid dankt ze aan bestsellers zoals 'Het maakbare brein' en haar vele tv-optredens in populair-wetenschappelijke programma's.

Onderzoek naar manipulatie
Sitskoorn verricht onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag. Zij houdt zich vooral bezig met de vraag hoe we onze hersenen kunnen ontwikkelen door ons gedrag en onze omgeving te veranderen. Margriet Sitskoorn heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar manipulatie. Zij stelt dat beïnvloeding van anderen de kern is van al onze sociale interacties. Het gebeurt op je werk, thuis en in de supermarkt. Eigenlijk overal en door iedereen.

Inzetten van wetenschappelijke kennis
Bewust en onbewust zetten we ons hele hebben en houden in om de ander te beïnvloeden. Ze laat zien hoe je op een positieve manier wetenschappelijke kennis kunt inzetten om je doelen te bereiken, gelukkiger te leven en zelfs hoe je op eenvoudige wijze pijnbeleving kan verminderen.

Twee nieuwe boeken: Hersenhack & Het 50+brein
Afgelopen jaar verschenen liefs twee nieuwe boeken van Sitskoorns hand. In ‘HersenHack’ laat ze zien hoe je hersenen te hacken zijn én hoe je je hiertegen kunt wapenen. In ‘Het 50+ brein’ presenteert ze nieuwe wetenschappelijke inzichten over de ouder wordende hersenen en de manier waarop je die het beste kunt gebruiken.