Resultaten en ervaringen van deelnemers aan Forward Thinking Leadership 2018

Wat heeft het seminar je concreet opgeleverd? Wat kan je ermee en wat pas je nu nog steeds toe? Op deze vragen gaven een aantal deelnemers van Forward Thinking Leadership 2018 antwoord. Lees hun ervaringen hier.

(antwoorden om privacyredenen zonder naamsvermelding)

 • "Er was veel wat mij die dag geraakt heeft. Mooiste misschien toch wel dat Obama vertelde dat hij élke dag 10 ingekomen brieven las en daarmee de verbinding hield met wat 'de gewone mens' bezig houdt. Zó belangrijk voor leiders en steeds belangrijker naar mate de macht toeneemt. Op kleine schaal meteen toegepast door als leidinggevende buiten de geijkte overleggen, vooral het contact te zoeken met de mensen die niet aan tafel zitten."

 • “Mooiste moment was de terugreis in de metro. Ik ben aangesproken door wildvreemden die vroegen of ik Obama had gezien en hoe dat was. Dus ineens een boeiend gesprek met 30 vreemde, in de avond in de metro op weg naar het centraal station. Hartverwarmend en mooi om mee gemaakt te hebben. Echt een cadeautje."   

 • “Mooiste dag van mijn leven.”

 • "Het seminar was perfect van opzet. De mix van sprekers heeft me zoveel gebracht. Lachen om de leuke voorbeelden, inzichten van zeer kundige sprekers, maar bijvoorbeeld ook Bas van Afas, die een heldere kijk heeft op bedrijfsvoering.”

 • “Het voorbeeld dat Obama, hoe druk hij het ook had, ervoor zorgde dat hij zijn dag eindigde met het lezen van 10 brieven van burgers.Om in contact te blijven met wat er in de samenleving speelt.”

 • “Als iemand op zo'n positie zo rustig over kan komen en dat een positief effect heeft, dan moet ik dat ook kunnen. Mijn privé-leven kent en kende de afgelopen 5 jaar grote uitdagingen. Met name daarin pas ik toe wat ik bij Obama zag: rustig blijven, humor niet vergeten, volgens principes leven en niet volgens emoties. Dit heeft veel geholpen en helpt nog steeds in de tsunami van gebeurtenissen waar ik doorheen moet. En al deze aspecten brengen mij zakelijk gezien bijna automatisch ook veel persoonlijk 'succes' in een andere zin van het woord.”

 • “Ik heb ervaren dat anderen helpen het mooiste is, dan krijg je ook terug en word je geholpen. Ik ben dus anderen gaan helpen en heb daardoor meer plezier gekregen!"     

FTL2018 . met Obama

 • Het verhaal wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is het verhaal van de balletdanseres. Haar leven kende zo'n moeilijke start en zo prachtig om te zien dat zij in zichzelf is blijven geloven en haar droom heeft kunnen realiseren. Daardoor ben ik gaan nadenken wat zijn mijn dromen, wat vind ik belangrijk in het leven. Voor mij is dat mijn gezin, mijn kinderen. Hen begeleiden in de weg naar volwassen worden. Hen inspireren om te mogen zijn wie ze willen zijn en dat ze kunnen worden wat ze willen worden. Daar ben ik door haar verhaal anders naar gaan kijken en sta ik daardoor anders in mijn gezin.”

 • “De Kracht van een goed werkend team is dat de mening of idee van de medewerker er toe doet. Zet de medewerker in daar waar zijn/haar kracht ligt ook alzijn ze nog “jong”! Deze uitspraak bevestigde dat ik mij hier nog harder voor moet inzetten binnen een stroperige bureaucratische organisatie. Dit heeft inmiddels al hele kleine succesjes opgeleverd (maatwerk) zoals een carriere stap voor een jonge medewerker, nu probeer ik dit nog breder te trekken en nog meer efficienter inzet van personeel gekoppeld aan ontwikkeling.”

 • “Met 5 jaar werkervaring wordt het aansturen van anderen en het ontwikkelen van managementvaardigheden voor mij steeds belangrijker. Twee van Obama's adviezen: "worry more about doing the right thing, instead of doing things right" en "Trust the people, your team, to do the right thing. Let your people/team be excellent.". Deze boodschap pas ik toe door te helpen met de aansturen van een team.  Samen bepalen we het uiteindelijke doel, maar bij de uitvoering probeer ik meer en meer te vertrouwen op de (interdisciplinair) expertise van teamleden.”

 • “De basis van de keynotes van meerdere sprekers kwam neer op verbinding, doorzettingsvermogen en authenticiteit. Op dat moment zat ik de opstart van een eigen praktijk en sloeg de twijfel over mijn eigen kunnen wat toe ondanks mijn uitgebreide opleidingsbasis. Bovendien ben ik van nature niet iemand die in een grote groep heel makkelijk met vreemden het gesprek aangaat. Bij FTL moest ik dat wel gaan doen van mezelf. Soort van proeftuin:). En heb daardoor een topdag beleefd. Echt dankzij FTL durfde ik op mezelf te gaan vertrouwen. En met alle inhoud van de keynotes ben ik als een ander mens de deur uit gestapt. Inmiddels draait mijn praktijk top! Ik had de laatste bevestiging even nodig.”

 • “Het interview met Obama heeft inzichten gegeven in het belang van balans: balans werk-prive, in keuzes die je maakt, authenticiteit.... Dat heeft gemaakt dat ik anders naar mijn eigen balansen ben gaan kijken en hier bewuste keuzes in maak.”

 • “Het mooiste voorbeeld was Obama zelf. Hoe hij zijn woorden wikte en woog om niemand tegen het hoofd te stoten. Een grote indruk op ons maakte het feit dat hij de gewone mens niet vergat door ieder avond een aantal brieven van de man in de straat te lezen. Emotioneel werden wij op het ogenblik, zonder Trump te vernoemen, een allusie op hem maakte en dat de ganse zaal, met 3200 personen, spontaan begonnen te applaudisseren. De tranen liepen uit ons ogen.”

 • “Wat voor mij mooi was, en dat is niet bij alle seminars zo, is dat ik nog regelmatig terugdenk aan presentaties, mijn aantekeningen check en bedenk hoe ik eea ook echt kan toepassen. Was een topdag.”

FTL 2018 - steven van belleghem

 • “Tijdens het seminar kwam naar voren dat je als persoon en organisatie vooruit moet blijven denken, ontwikkelen, een graadmeter plaatsen in de organisatie en maatschappij en van daaruit actie ondernemen. Sindsdien ben ik een vervolg opleiding gaan volgen, ben ik doorgegroeid naar de functie 'operations manager' maar draai ik zelf ook nog trajecten. Hiernaast hebben we afspraken gemaakt om vooruit te blijven denken en passen we het systeem aan waarmee we werken. Het resultaat boeken we al terwijl we nog volop in ontwikkeling zijn.”     
   
 • “Met “Verander de bodem van het zaadje en kijk wat groei doet”, heb ik ook daadwerkelijk iets mee gedaan. Namelijk een medewerker zo geholpen door haar grond te veranderen. Ook ben ik thuis anders naar mijn communicatie gaan kijken. Heel waardevol dus."

 • “Obama vertelde dat hij iedere dag brieven van landgenoten las. Dat vind ik een enorm voorbeeld van écht luisteren. Daar ben ik nu ook (op mijn manier) mee bezig.”

 • “Ik heb mijn bewustzijn vergroot voor mijn persoonlijke missie. Vanuit mijn persoonlijk leiderschap wil ik zo snel mogelijk naar een maatschappelijk of bedrijfsleiderschapsrol bewegen. Het heeft me dus extra boost voor vooruitgang gegeven. Daarnaast heb ik de 5 takeaways veelvuldig online maar vooral in gesprekken met anderen gedeeld. Gaaf!”

 • “De uitspraak van President Obama: "you need to invest in your most important project" heeft mijn persoonlijk leiderschap een enorme boost gegeven, doordat ik nu veel betere keuzes maak in mijn leven. Zowel privé als zakelijk.”

 • “Het verhaal vertellen: pas als je het echt intrinsiek voelt, het verhaal brengen. Dit gebruik ik in mijn dagelijkse werk wanneer ik beleid en genomen maatregelen uitleg in en buiten mijn organisatie. Dit levert mij meer begrip, enthousiasme en gewenst gedrag op.”         

FTL 2018 - Sophia robot

 • “Een aantal voorbeelden en inzichten kon ik gelijk gebruiken in mijn eigen gesprekken met mijn klanten, waardoor het uitdragen van mijn verhaal rondom leiderschap weer krachtiger werd”.

 • “Mooiste voorbeeld is dat het belangrijk is te onderscheiden wie the enemy is en wie niet vooral in je privé leven betekent dat begrip opbrengen voor je partner / de ander. Ik probeer dit in allerlei situaties toe te passen en dat maakt me een beter mens.”

 • “Dit seminar heeft een enorme impact op me gehad en heb er met veel mensen over gepraat. De impact komt doordat het seminar een combinatie was uit verschillende aspecten uit leiderschap: personal leadership, visie op de wereld, geloof in jezelf. Ik heb het verhaal van Michaella De Prins verteld aan veel mensen, waaronder mijn jonge kinderen. Ik heb door aanbeveling van Obama actie genomen om mijn “bubble” te doorprikken (actiever luisteren naar team en klanten), en heb actiever in gesprekken met team en klanten getoetst naar hun inzichten en wensen dankzij Shappiro. Ik ben dankzij het congres weer een stuk vooruit gegaan in mijn reis naar leiderschap.”

 • “Obama's speech inspireerde mij om weer positief naar mijn werk te kijken en stappen te nemen om dingen die mij tegen zitten aan te passen.” 

 • "Wat neem je mee van Obama:
  Op je sterfbed denk je terug aan het moment met je vrouw of kinderen niet aan je zakelijke successen
  Ben authentiek als je wat verteld of als je iets doet
  Reizen, als het niet hoeft doe ‘t niet (woon-werkverkeer)
  Aanbiedingen, als het leuk is, dan mag ‘t niet" 
      
 • “Het thema van de mens achter de leider was speciaal en kwam in de 3 blokken mooi terug. Hoe goed ken ik mijzelf zodat ik een goede leider kan zijn? Hoe benader ik mensen precies, schakel ik hen in als feedback op mijn effectiviteit. Ik denk dat ik, door hier bewust mee om te gaan, beter benaderbaar ben en mij meer in het perspectief plaats van mijn medewerkers.“

 • “Een belangrijk insight waar ik dagelijks bij onze Raad van Bestuursvergaderingen naar kijken was hetgeen Obama meegaf over twee belangrijke dingen die hem in staat stelde om in de waan van de dag toch zit op de strategie te houden namelijk het aanstellen van mensen met kennis van zaken die je ook echt verantwoordelijkheid kunt geven en hen stimuleren daarin verder te groeien en het instellen van een duidelijk normenkader waarbij ook helder was wat de consequenties waren als dit normenkader niet werd gehanteerd. Dit om allerlei interne brandjes te voorkomen die heel veel tijd kosten en afleiden van waar het om gaat. Dit lijken misschien open deuren maar in de praktijk blijkt toch veel van wat mis gaat te herleiden tot het niet goed invullen van 1 van beiden zaken. Ik blijf onze RvB dan ook steeds deze spiegel voorhouden.

 • “Dankzij het interview met Obama kreeg ik weer even een goede reality check: wat is belangrijk in het leven? Waar ga je voor? Het heeft mij geholpen de agenda direct anders in te richten.”   

FTL 2018 - Dan Shapiro