5 inzichten uit het nieuwe boek van Adam Grant

5 inzichten uit het nieuwe boek van Adam Grant

Adam Grant heeft een nieuw boek uit: 'Hidden Potential'. Een boek dat gaat over betere manieren om beter te worden. In het Engels klinkt dat lekkerder:

"We can all improve at improving." 

In dit blog lees je 5 ideeën van uit het fonkeltjenieuwe boek 'Hidden Potential' van Adam Grant: één van de beste leiderschapsdenkers van dit moment. Met frisse tips zoals: stop met feedback en stop met brainstorms.

Maar eerst even wie is Adam Grant?

Adam Grant werd vorige maand uitgeroepen tot de nummer #2 leiderschapsdenker TER WERELD!

(Nummer 2 van de wereld … het eerste dat je dan wil weten … wie was die nummer 1? Dat was niet de minste:  Harvard Professor Amy Edmondson )

Adam Grant is 42 lentes jong, maar zijn CV is overweldigend:

  1. Professor op Wharton Business School. Niet zomaar eentje, maar 7 keer op rij uitgeroepen tot beste professor van het jaar.
  2. Specialist in het toepassen van psychologie op dagelijkse vragen van leiders. Over motivatie, teamwork en talentontwikkeling.
  3. Auteur van bestsellers zoals ‘Give & Take’, ‘Originals’ en ‘Think Again’ (vertaald in 45 talen).
  4. Host van de mega-populaire podcasts: WorkLife en ReThinking (70 miljoen downloads).
  5. Een Global Linkedin Top Voice met 5.144.710 volgers.

Een echte baas, die Adam Grant.

Oh ja en een briljant spreker, maar daarover later meer.

5 favoriete inzichten en ideeën uit zijn nieuwe boek: 'Hidden Potential'

Hier de 5 favoriete inzichten en ideeën uit het boek. Lekker kort door de bocht, maar nét praktisch genoeg om eens uit te proberen.

#1: We are not freaks of 'nature' but freaks of 'nurture'

We hechten veel te veel nadruk op de successen die mensen bereiken de eerste fase van hun carrière. En we onderschatten ook nog eens onze eigen groeipotentie. Veel mensen komen pas later tot bloei en succes. Of waren hun tijd juist ver vooruit. Het enige dat telt in talentontwikkeling is: kijken naar hoezeer iemand beter is geworden. 

Vraag niet aan mensen tijdens een sollicitatie: ‘wat is je zwakke punt, maar wat heb je gedaan om je zwakke punt te overwinnen’.

#2: Stop Searching for Feedback. Start Looking for Advice

Als je vraagt om feedback krijg je inzichten die gericht zijn op hoe je in het verleden presteerde. Vraag liever om advies. Dat is gericht op hoe je in de toekomst beter kan worden.

Adam doet dat ook bij zijn collegestudenten: hij vraagt geen feedback over zijn lessen, maar vraagt één concreet idee over wat volgende keer beter kan. Dat werkt veel beter.

#3: Stop Brainstorming. More Brainwriting

In een brainstorm komen automatisch de ideeën van het meest luide en extraverte teamleden centraal te staan. Zonde! Want daarmee sneeuwen de ideeën van slimme, introverte mensen onder.

Doe liever aan brainwriting: iedereen schrijft individueel en onafhankelijk zoveel mogelijk ideeën op. Al die ideeën komen daarna anoniem terug in de groep waarna elk teamlid ze weegt en beoordeelt. Dit leidt tot meer creativiteit en méér ideeën in minder tijd.

Dat wil je toch, of niet?

#4: Minimum mistake target

Je groeit alleen van dingen die je echt uitdagen. Die moeilijk zijn. Het punt is: die dingen kunnen ook mislukken. Dat is niet erg, moet je gewoon een ‘budgetje en target’ voor maken.

Adam Grant heeft in zijn jaarplan ruimte voor 3 projecten die mogen mislukken. Dat geeft lucht. En een overwacht bij-effect: als er na een jaar NIETS mislukt is, dan is dat een teken dat je jezelf niet genoeg uitgedaagd hebt.

#5: Don’t be perfect, be better

Soms heb je het gevoel dat je niet vooruitkomt. Dat je in cirkels draait. Maak je dan vooral geen zorgen en ga door. Veel van die cirkels blijken later spiralen omhoog te zijn. En door die eerste fase moest je gewoon even heen.

Advies van Adam: start voordat je je comfortabel voelt om te gaan starten. Je krijgt dat gevoel van comfort vanzelf zodra je bezig bent.

Adam Grant komt naar Amsterdam!

Het was niet makkelijk, maar het is wél gelukt: Adam Grant komt naar Amsterdam. Hij is één van de headliners van Amsterdam Business Forum op 27 september in AFAS Live.

Dit is de eerste keer dat Adam Grant in Nederland spreekt: live and in person. Wij zijn daar ontzettend trots op! Zien we jou daar? 

Bekijk het programma >

Ook goed om te luisteren