7 dingen die je nog niet wist over 'motiveren'

7 dingen die je nog niet wist over 'motiveren'

Dan Ariely deed een aantal studies over wat mensen motiveert om beter hun best te doen op werk. En wat motiveert mensen om beter te presteren? Dan Ariely - de beste gedragseconoom ter wereld - deed een aantal fascinerende studies met verrassende uitkomsten. Dit zijn de belangrijkste 7 inzichten!

1. Het resultaat van inspanning zien, maakt mensen productiever
Ook wanneer het niet om heel belangrijk werk gaat, is het zien van vooruitgang en resultaat van het werk genoeg om de prestatie drastisch te verbeteren. 

2. Als mensen het gevoel hebben dat hun werk niet gewaardeerd wordt, willen ze er meer geld voor om hetzelfde te blijven doen
Zoals Ariely zegt: “Ignoring the performance of people is almost as bad as shredding their effort before their eyes.”

3. Hoe moeilijker een project was, hoe trotser mensen er op zijn
De waardering voor je eigen werk is direct gelinkt aan de moeite die eraan is besteed. Daarbij blijken mensen te denken dat anderen net zoveel waarde toeschrijven aan het project als dat ze zelf doen. Houd hier dus rekening mee als je feedback geeft op het werk van een ander.

4. Weten dat je anderen helpt met je werk, verhoogt onbewuste motivatie
Het geeft mensen een goed gevoel om iemand te helpen en dat lijkt onbewust door te slaan op hun drive om hun werk goed te doen. 

5. Weten dat je anderen helpt met je werk, maakt je meer geneigd de regels te volgen
In een onderzoek bleek dat dokters en verplegers 45% meer zeep gebruikten als er bordjes hingen met 'Handhygiëne voorkomt dat patiënten ziektes oplopen'. Anderen helpen met prosociaal gedrag motiveert mensen.

6. Positieve feedback over hun capaciteiten motiveert mensen
Mensen presteren beter en zijn meer gemotiveerd voor een lastige taak als ze vertrouwen hebben in hun capaciteiten. Dit is waarom complimenten beter werken dan geld!

7. Afbeeldingen die positieve emoties triggeren, kunnen de prestatie verhogen
Uit onderzoek blijkt dat mensen beter presteren als ze positieve emoties ervaren. Schattige plaatjes van puppies bleken de aandacht te focussen, wat vervolgens zorgde dat ze beter presteerden op een taak waar aandacht voor nodig was.

TED schreef een artikel over deze 7 inzichten. Met links naar alle onderzoeken. Lees het hele artikel hier!

Dit is ook leuk