De impact van vastberadenheid en onbaatzuchtige acties

De impact van vastberadenheid en onbaatzuchtige acties

Journalist Sander de Kramer: ‘Al wordt het mijn dood, ik haal die kinderen uit de mijnen’

Journalist en wereldverbeteraar Sander de Kramer reisde in de afgelopen elf jaar al 130 keer naar Sierra Leone. In 2007 – toen het land voor het vijfde jaar op rij bestempeld werd als minst ontwikkelde en armste land op aarde – reisde hij de eerste keer af naar Sierra Leone. De Kramer wilde een reportage maken over de leefomstandigheden van de bewoners: ‘Een brute burgeroorlog had het land compleet geruïneerd achtergelaten.’

Tijdens het seminar Purpose Driven Leadership op 4 november deelde leiderschapsdenker Simon Sinek het podium met diverse experts in leiderschap en verandering. Sander de Kramer was één van de sprekers en zijn verhaal over zijn persoonlijke missie om het leven van duizenden weeskinderen in Sierra Leone te veranderen maakte veel impact. De Kramer: ‘In 2007 waren angst en terreur helaas al jarenlang aan de orde van de dag. De oorlogsverhalen over mishandeling en verkrachting waren verschrikkelijk, toch liet één local weten dat hij mij het grootste schandaal in de wereld moest laten zien. Hij nam mij toen diep mee de jungle in waar ik een horrorscenario aantrof. Daar zag ik met eigen ogen de diamantenmijnen waar kinderen in de leeftijd van 5, 6 of 7 jaar oud van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds aan het werk waren. Sommige kinderen waren zich letterlijk aan het dood graven. Dit was het epicentrum van de oorlog.’

De traditionele leiders van het land

De stenen die door jonge kinderen in Sierra Leone worden opgegraven, zien wij in de Westerse wereld als het symbool van de liefde. De Kramer: ‘Al wordt het mijn dood, ik heb mijzelf op die reis een belofte gemaakt: ik ga die kinderen uit de mijnen halen. (…) En als je dat wil doen, moet je in gesprek gaan met de traditionele leiders van het land: Sierra Leone’s paramount chiefs – een soort burgemeesters van de verschillende regio’s in het land. Ik gaf één van die chiefs een voetbalshirt van het Nederlands elftal. Ik had geluk, want het bleek dat zijn broer samen met Johan Cruijff in Amerika had gespeeld. Hij vertelde me dat Nederlanders hun hart op de goede plek hebben en hij gaf mij zijn vertrouwen.’

Één van de mooiste plekken ter wereld

Sinds die eerste reis naar Sierra Leone is er veel gebeurd. De Kramer maakte zijn belofte waar. Hij bouwde er elf scholen, haalde honderden kinderen uit de diamantmijnen en redde ongeveer 200.000 mensen uit de ergste armoede. In 2010 werd hij ceremonieel gekroond tot chief ‘Ouwe Dibbes’ in Sierra Leone. De Kramer: ‘We hebben scholen gebouwd voor alle kinderen die tot die tijd niet naar school gingen. Ik besloot om niet in een hotel te gaan wonen, omdat ik met het geld wat ik daaraan zou uitgeven de hele community eten kon geven. Ik heb een huisje gebouwd tussen de andere locals en ik word als een van hen geaccepteerd. Ik woon op één van de mooiste plekken op de wereld. Abdullai – mijn Afrikaanse zoon – is een wees die ik ontmoette op straat waar hij zat te bedelen. Hij vertelde mij zijn verschrikkelijke verhaal. Ik nam hem onder mijn vleugels, stuurde hem naar school en nu is hij een leraar in Sierra Leone. Ik ben een hele trotse vader’.

Sander de Kramer bij Purpose Driven Leadership

Over Sander Kramer

Hij is medeoprichter van de Sunday Foundation, ontving de Laurenspenning en de Majoor Bosshardtprijs en werd in 2010 in Sierra Leone benoemd tot Chief. Tijdens zijn presentatie liet hij zien wat voor impact je kan maken met vastberadenheid, onbaatzuchtige acties en een groot hart. Hij nam het publiek mee in een verhaal dat men nooit, nooit meer vergeet. We kunnen purpose driven leiderschap proberen te ontleden, maar Sander is de personificatie. Hij laat je de kracht van purpose daadwerkelijk voelen.

Door: Esmee Meijs  -   - 

Misschien vind je dit ook interessant