Obama over verandering en leiderschap

Obama over verandering en leiderschap

Op 28 september was President Barack Obama in Nederland voor het seminar Forward Thinking Leadership. Iedereen die aanwezig was, merkte dat de energie in de zaal veranderde toen de special guest van de dag het podium op liep. Ben Tiggelaar interviewde Obama over de essentie van goed leiderschap. Dit zijn vijf inzichten van het interview.

Een tijdelijke baan
Na acht jaar ‘Witte Huis’ heb je als president alle hoeken van de (politieke) kamer wel gezien. Maar Obama zorgde ervoor dat hij en zijn gezin met opgeheven hoofd hun woning konden verlaten. Naar eigen zeggen is hij erg trots op het feit dat Michelle en hij het Witte Huis verlieten met hun ziel nog intact. ‘We waren niet beroemd totdat we in de veertig waren. Wij hebben gelukkig lange tijd een normaal leven geleid. We gingen naar de supermarkt, wasten onze auto en brachten zelf onze kinderen naar school.’ Dat helpt als je daarna acht jaar lang non-stop voor het oog van de camera’s leeft. 

Hij vervolgt: ‘het belangrijkste voor mij als president was dat ik niet moest vergeten dat ik deze baan tijdelijk had. Je geeft de baan door aan een ander, dus je blijft jezelf herinneren dat je je werk zo goed moet doen als je kunt, tijdens de jaren die je ervoor hebt gekregen. 

De kracht van verhalen vertellen
Goede leiders vertellen goede verhalen: mensen zijn niet geïnteresseerd in koude feiten en data – al helemaal niet in deze tijd. Toen Obama voor het eerst publiekelijk het land toesprak, vertelde hij zijn levensverhaal en hoe dat verbonden is met het verhaal van Amerika. Zeker als er iets gaat veranderen voor mensen, is het belangrijk om een goed verhaal te vertellen; alleen dan kunnen ze zich er iets bij voorstellen.

Minstens zo belangrijk is dat je gelooft in wat je zegt. Als je goed hebt nagedacht en iets vertelt waar je echt achter staat, voelt iedereen die overtuiging – of ze het nou met je eens zijn of niet.

Heb vertrouwen in je mensen
Jonge mensen stemmen Obama erg optimistisch, zo vertelt hij. In zijn presidentschap ontmoette hij overal ter wereld jong talent. ‘Ze geven mij het gevoel – waar ook in de wereld – dat ze veel comfortabeler zijn met het hebben van verschillende achtergronden. Ze hebben niet een baan die ze dertig of veertig jaar houden, ze zijn ondernemend en niet angstig. Die jonge mensen vind je in Afrika, Azië en Latijns-Amerika: overal.’ Het aannemen van talentvolle mensen is volgens Obama essentieel: je moet je medewerkers kunnen vertrouwen, zodat je als leider kunt zorgen dat je de juiste koers houdt.

Ruimte voor fouten én humor
Obama vertelt dat hij niet snel boos wordt op een staflid als hij of zij een fout maakt. ‘Maar ik word wél boos als je verzwijgt dat je een fout hebt gemaakt.' Het belang van humor is ook erg belangrijk voor zijn stijl van leidinggeven en voor zijn werk in het algemeen: ‘in stressvolle situaties, in een uitdaging of als je grote beslissingen moet nemen, dan is het belangrijk dat je jezelf niet zo serieus neemt. Maar je werk wel.’ 

Investeer in je belangrijkste project: je gezin
Hoe heeft zijn gezin zijn tijd in het Witte Huis ervaren? Hij erkent dat zijn dochters veel hebben moeten inleveren, zeker tijdens hun puberteit. Ook vertelt hij dat Michelle alle credits verdient als het gaat om de opvoeding van hun meiden. Die zijn inmiddels uitgegroeid tot ‘amazing young women’, aldus hun vader. Hij bestempelde zichzelf tijdens zijn presidentschap als een work-at-home-dad. Een van de voordelen als je werkt in het Witte Huis? ‘You live above the store.’ En dat is een goede bijkomstigheid, want je gezin is volgens Obama zonder twijfel je belangrijkste project. Zijn tip? Investeer minstens zoveel tijd in je gezin, als in de projecten waarvoor je betaald wordt.

Alle hoogtepunten van Forward Thinking Leadership terug kijken? Op deze pagina vind je de mooiste highlights uit het seminar.

Bekijk de hoogtepunten

Dit is ook leuk