Omdenken: heb je een lastige collega? Hoera!

Omdenken: heb je een lastige collega? Hoera!

Neuropsycholoog Erik Scherder vertelde onlangs bij Jinek dat vervelende collega's geweldig zijn voor je hersenen! Dus omarm je zeurende, zeikende en zanikende collega's want je wordt er gewoon slimmer van.

Natuurlijk blijven vervelende collega's nog steeds vervelend, ook al is het goed voor je hersenen. Dus hoe ga je ermee om als je het toch wat dragelijker wil maken? Omdenk-grondlegger Berthold Gunster geeft 3 voorbeelden uit de praktijk.

Ik erger me aan collega's die geen verantwoordelijkheid nemen

In deze video geeft Berthold Gunster antwoord op de vraag: wat moet ik doen als ik me continu erger aan collega's die geen verantwoordelijkheid nemen? Het antwoord: zo lang jij je verantwoordelijk blijft voelen, houd je zelf het probleem in stand.

Mijn collega negeert mij

In deze video geeft Berthold Gunster antwoord op de vraag: ik word genegeerd, hoe denk ik dat om? Berthold raad je aan om de strategie van het respecteren toe te passen. Neem de wens van de ander helemaal serieus.

Mijn collega gedraagt zich onbeschoft

Waarom zijn mensen soms onaardig tegen je? Wat zit daar achter? Wilhelmina zag de werkelijke behoefte van haar collega, waardoor ze het onaardige gedrag compleet wist om te keren.

“Een aantal jaar terug werkte ik bij een Amerikaans bedrijf in Nederland. Vanuit mijn functie als inkoper had ik veel contact met een collega die werkzaam was bij het hoofdkantoor in Amerika. Deze collega was niet altijd aardig. Vooral aan het einde van een kwartaal was ze erg gestrest en dat werd nogal eens op mij afgereageerd.”

“Op een dag was ze ronduit onbeschoft. In plaats van boos te worden heb ik de mooiste kaart (met een engel op de voorkant) die ik in huis had naar haar opgestuurd. Op de kaart schreef ik: “I have the feeling you need a very big hug. With love”. Twee weken later belde ze me op. Ze had de kaart ontvangen. Ze had in de armen van een andere collega uitgehuild, zo ontroerd was ze dat iemand aan haar had gedacht en dat iemand het begreep. Vanaf dat moment was ze de liefste collega die ik me kon voorstellen.”

Door nét even anders in de situatie te gaan staan stopte het onbeschofte gedrag niet alleen, het zorgde er zelfs voor dat het een lieve collega werd. Natuurlijk werkt dit niet in elke situatie, maar we vonden dit verhaal zo inspirerend dat we het graag wilden delen.

Dit is ook leuk