'Door MBA in één dag ben ik verslaafd geraakt aan nieuwe dingen leren'

'Door MBA in één dag ben ik verslaafd geraakt aan nieuwe dingen leren'

Ondernemer Marc Yzer kreeg ‘MBA in één dag’ in 2008 cadeau en het veranderende zijn leven. Na het seminar gooide hij het roer om en startte met een MBA-studie aan de Universiteit van Maastricht. Op zijn 50ste studeerde hij cum laude af. Marc: ‘Ik wil elke dag iets nieuws leren. Dat heb ik vooral overgehouden aan mijn opleiding en het seminar.’ In gesprek met Marc Yzer en Ben Tiggelaar!

Marc en zijn compagnon Suzanne Dieteren leren ondernemers beter innoveren met hun bedrijf Prestazione. Marc: ‘Ooit runden we samen een succesvol IT-bedrijf, maar tien jaar geleden werd het tijd voor iets nieuws. Mijn ticket voor ‘MBA in één dag’ kwam als geroepen en ik vond het seminar erg inspirerend. Het wakkerde het vuur in mij aan om verder te gaan studeren. Dat riep eerst flinke bedenkingen bij mij op: is dat niet te academisch? Te tijdrovend? Te laat? Ik ben het gewoon gaan doen. Het behalen van mijn graad werd uiteindelijk wel een bucketlist-dingetje: afstuderen móést voor mijn vijftigste verjaardag gebeuren. Ik weet nog dat ik toen naar Ben het bericht stuurde: ‘Over inspiratie gesproken. Ik ben mijn MBA opleiding bij Maastricht University gaan volgen na jouw MBA in 1 dag. Gisteren Cum Laude afgestudeerd. Dankjewel voor de aanzet daartoe'. De studie verliep als vanzelf en elke dag smaakte naar meer, ik ben cum laude afgestudeerd en ontving de titel ‘Student of the Year’. Daarna bleef ik betrokken als lecturer aan de Universiteit van Maastricht. Ik doceer één dag in de week in het vak ondernemerschap en innovatie. Meer tijd heb ik niet, want ik blijf toch in hart en ziel ondernemer.’

Nieuwsgierigheid teruggekregen

Het is tien jaar geleden dat hij het seminar bijwoonde, maar Marc plukt daar nog elke dag de vruchten van: ‘Door ‘MBA in één dag’ en mijn studie daarna, bekijk ik dingen anders. In mijn IT-carrière was er voor een probleem maar één oplossing. Punt uit. Ik leerde dat er meerdere manieren zijn om naar dingen te kijken. Dat pas ik nu dagelijks toe in mijn werk. Er zijn minstens vier alternatieve oplossingen om in te brengen. Door 'MBA in één dag' heb ik mijn nieuwsgierigheid teruggekregen.’
Ben Tiggelaar: ‘Ik vind het tof dat je dat zegt. Voor mij werkt het beter als een seminar niet over het betoog van één persoon gaat, maar dat je meerdere visies op een onderwerp krijgt. In ‘MBA in één dag’ komen methodes en theorieën aan bod die soms tegenover elkaar staan.’
Marc: ‘Na ‘MBA in één dag’ ben ik zelf gaan onderzoeken hoe ik al die mooie theorieën in de praktijk breng. Ik wil dat zelf voelen, onderzoeken en doen.’

Trust the process

Marc werkt dag in, dag uit met ondernemers en studenten aan innovatiekracht en verandermanagement om zodoende betere business te bouwen.
Marc: ‘Hoe krijg je zaken in beweging? Ik gebruik verschillende modellen en methodes. Onder meer Theory U van Otto Scharmer en Psychologische Veiligheid van Amy Edmondson. Inzichten waarvan ik in de praktijk heb geleerd dat ze werken.’
Ben: ‘Niets zo praktisch als een goede theorie. Als je alleen op buikgevoel afgaat, kan het soms enorm misgaan. Een voorbeeld: veel leidinggevenden denken dat alle werknemers vooral vrijheid willen. Maar voor een deel van de mensen werkt dit niet. Zij willen juist meer duidelijkheid en begeleiding. Als zij dat niet krijgen, voelt dit voor hen als verwaarlozing.’

Tips van Marc

Een laatste ondernemerstip van Marc? Marc: ‘Ik heb zelf veel gehad aan de effectuation-principes van Saras Sarasvathy. Daarbij gaat het om kansen zien en benutten als ondernemer. Het begint er bijvoorbeeld mee dat je kijkt wie je bent, wat je kunt en wie je kent. Oftewel: werken met wat je hebt. Zoals een kok die kijkt wat hij nu in de koelkast heeft staan en daar een zo lekker mogelijke maaltijd mee bereidt. Deze theorie gebruik ik voor onze klanten, met mijn studenten en tijdens versnellingstafels.’
Ben: ‘Het leuke is dat Marc en ik beiden door onze eigen ondernemerservaring kunnen beoordelen of een theorie zinvol is. Does it make sense? Pas dan kun je het ook doceren. Dat is altijd mijn stelregel geweest.’

Over Marc Yzer

Marc Yzer is Business & Innovatiecoach. In 2008 maakte hij kennis met het seminar van Ben Tiggelaar: ‘MBA in één dag’. Zijn passie voor verandermanagement en open innovatie groeide door tijdens een MBA-studie en leidde tot de oprichting van Prestazione Business Improvements. Naast zijn werk voor Prestazione is hij verbonden aan De Limburgse Versnellingstafels en lecturer aan de Universiteit van Maastricht bij de afdeling Organisation & Strategy.

MBA in één dag is terug! Helemaal up-to-date en misschien wel sterker dan ooit. De 2023-editie is: Bliksemsnel: heel veel inhoud in heel hoog tempo. Radicaal: een vlijmscherpe selectie. Alleen het beste van het beste blijft over. Kraakhelder: Tiggelaar vertaalt elk inzicht in superpraktische tips

Naar het seminar

Door: Esmee Meijs  -   - 

Dit is ook leuk