Boyan Slat

Boyan Slat

Boyan Slat (27 juli 1994) is uitvinder en ondernemer die technologieën creëert om maatschappelijke problemen op te lossen. Hij is de oprichter en CEO van The Ocean Cleanup, de stichting die geavanceerde systemen ontwikkelt om de wereldzeeën van plastic te ontdoen.

Kijk bij 'extra's' hieronder naar 4 mooie voorbeelden van Boyan's werk.

In februari 2013 stopte hij met zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft om fulltime aan dit ambitieuze project te werken. Hij besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het managen van de snelle groei van de organisatie, terwijl hij ook toezicht houdt op de technologische ontwikkelingen van het team.

Boyan 'in lijstjes die ertoe doen'

Boyan Slat is de jongste ontvanger ooit van de hoogste milieu-onderscheiding van de VN: Champion of the Earth.

  • In 2017 riep Elsevier hem uit tot Nederlander van het Jaar, Reader's Digest verkoos hem tot Europeaan van het Jaar.
  • In 2018 werd Boyan door Euronews uitgeroepen tot Europese ondernemer van het jaar.
  • Dat jaar wees Marc Benioff, oprichter en CEO van Salesforce.com, Boyan aan als een van de 25 mensen die de komende 25 jaar vorm zullen geven in het tijdschrift WIRED.
  • In 2019 koos de Europese Commissie Boyan als een van de experts om de commissie te adviseren over haar innovatiestrategie van miljarden euro's.

The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup ontwikkelt geavanceerde technologieën om de wereldzeeën van plastic te ontdoen. Ze willen dit doel bereiken met een tweeledige aanpak: de instroom via rivieren stoppen en opruimen wat zich al in de oceaan heeft opgehoopt.

Voor dat laatste ontwikkelt The Ocean Cleanup grootschalige systemen om het plastic efficiënt te concentreren voor verwijdering. Dit plastic wordt vervolgens gebruikt om duurzame producten te maken en verdere opruiming te financieren, waardoor opruimen zelf circulair wordt.

In 2019 lanceerde de organisatie de andere helft van hun oplossing, de Interceptor™, om plastic uit rivieren te halen voordat het de oceaan bereikt. In 2020 produceerde The Ocean Cleanup haar eigen zonnebril, het eerste product gemaakt met plastic van de Great Pacific Garbage Patch, waarvan 100% van de opbrengst naar de voortzetting van de opruiming gaat.

Amsterdam Business Forum 2022

Tijdens het Amsterdam Business Forum 2022 was Boyan Slat een van de sprekers. Hij sprak over:

✅ Hoe leid je een missiegedreven organisatie?
✅ Hoe blijf je gefocust en vastberaden (zelfs in moeilijke tijden)?
✅Hoe is het om de grootste schoonmaak in de geschiedenis te doen?

In dit blog item lees je een paar tips uit zijn presentatie over: 'Overcoming challenges as a pioneer'.

Naar het blog >