Roebyem Anders

Roebyem Anders

Roebyem Anders is sociaal ondernemer van de buitencategorie. Gewapend met passie, ondernemingszin, overtuigingskracht, humor en een formidabel netwerk, tilt Roebyem keer op keer concrete oplossingen van de grond die niemand voor mogelijk hield.

 

Aanjager van de zonnerevolutie

Na een carrière van 25 jaar in de duurzame energie raakte Roebyem overtuigd van twee dingen: dat de wereld het zonder een duurzame energierevolutie niet gaat redden en dat zonnestroom essentieel is om die revolutie te ontketenen. Dus richtte ze in 2012 Sungevity Nederland op, met als doel om elke laatste centimeter dak met zonnepanelen te bedekken. Dankzij Roebyem’s niet aflatende zoektocht om de drempel naar zonnestroom te slechten, is Sungevity NL nu één van de grotere en bekendste spelers op de Nederlandse markt.

 

Radicaal charmant en ongekend creatief

Een paar voorbeelden van haar sociaal ondernemerschap:

  • In antwoord op het schrijnende tekort aan installateurs, startte Roebyem een traject om vluchtelingen op te leiden tot installateur voor zonnepanelen. Inmiddels zijn 12 vluchtelingen aan het werk en werkt zij samen met de Refugee Company om op te schalen.
  • Ze is mede-initiatiefnemer van Stichting Schooldakrevolutie met als doel om duizenden lege daken op scholen vol te leggen met zonnepanelen. Inmiddels zijn meer dan 1000 scholen overgestapt op zonnestroom of staan op het punt die te krijgen.
  • Ze is mede-initiatiefnemer van de Huurdakrevolutie. Het stoorde haar dat zonnestroom lang alleen bereikbaar was voor huiseigenaren. Dus ontwikkelde ze een manier om miljoenen huurhuizen op zonne-energie te laten overgaan.
  • Onlangs richtte ze Zonnext op, een platform voor gekeurde tweedehands panelen. Hiermee voorkomt ze dat nog bruikbare panelen op de afvalberg terecht komen en krijgen huishoudens met een bescheiden beurs toegang tot goedkope panelen.

 

Opent deuren én opent hoofden

Samen met haar dochter Rosa is ze door Al Gore opgeleid tot Climate Reality Leader, met als doel om als twee generaties het belang uit te dragen om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Ze weet mensen voor zich te winnen en deuren te openen die voor anderen gesloten blijven. Zeer leerzaam voor élke ondernemer en leider!

 

Amsterdam business forum 2022

Tijdens het Amsterdam Business Forum 2022 was Roebyem Anders een van de sprekers. Zij sprak over: 

  • Een revolutie leiden: dit is hoe je dat doet.
  • Hoe open je deuren én open je hoofden voor jouw idee?
  • Zo maak je jouw idee charmanter, creatiever en radicaler.

In dit blog item lees je een paar tips uit haar presentatie over: 'How to lead change and start a revolution'.

Naar het blog >