5 tips voor méér doen met minder inspanning

5 tips voor méér doen met minder inspanning

Wanneer je nadenkt over hoe je beter kunt presteren op je werk, denk je vaak niet na over welke rol rust hierbij speelt. De meeste boeken staan vol met adviezen om nóg meer werk te kunnen doen op een werkdag, rust wordt hierbij vaak vergeten.

Experts Mark Tigchelaar en Kim Spinder geven in dit artikel 5 tips om meer voor elkaar te krijgen met minder inspanning.

  1. MAAK KORTERE DAGEN

Mark Tigchelaar: "Lange dagen maken en overwerken heeft een slechte invloed op je prestaties en productiviteit. Mensen die 40 uur per week werken zijn productiever dan mensen die 60 uur per week maken. In Zweden zijn een aantal grote bedrijven overgegaan op 6-urige werkdagen. Het blijkt dat de medewerkers daar niet alleen productiever van worden, maar vooral ook veel gelukkiger. Ga op tijd naar huis zodat je meer tijd over houdt voor andere dingen; je krijgt meer energie en zal daardoor productiever zijn."

  1. DOE MINDER VERSCHILLENDE TAKEN

Kim Spinder: “Succesvolle en creatieve mensen verdelen hun tijd goed en werken vier uur gefocust aan één ding tegelijk, zonder enige vorm van afleiding (dus geen mail, whatsapp of multitasking).”

Mark Tigchelaar: “Met minder taken, ben je een stuk productiever. Een kenmerk van snel groeiende bedrijven is dat ze elk kwartaal maar één topprioriteit hebben. Om je niet te laten afleiden, moet je prioriteiten stellen en alle overige taken achterwege laten. Het toepassen van deze methode is makkelijker gezegd dan gedaan, you have to kill your darlings.”

  1. NEEM ACTIEVE RUST

Kim Spinder: "Als je na die paar uur het belangrijkste werk gedaan hebt, dan is het tijd voor ‘actieve rust’. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wandeling. Tijdens deze ‘actieve rust’ gaat het onderbewustzijn door waardoor er nieuwe ideeën en doorbraken ontstaan."

  1. DENK NIET AAN JE WERK

Kim Spinder: "Medewerkers die werk niet kunnen loslaten zijn minder productief, maken meer fouten en zijn vaker ontevreden. Werk dat veel van je eist, moet je van je af kunnen zetten. Om nieuwe energie te krijgen en enthousiast te blijven."

Mark Tigchelaar: "Realiseer je dat wanneer je een avond doorhaalt met werk, dat je daar de volgende dag de prijs voor betaalt en je per saldo minder productief bent."

  1. NA 7 JAAR EEN JAAR STOPPEN MET WERKEN

Kim Spinder: "Zelf ben ik erg onder de indruk van Stefan Sagmeister. Hij sluit iedere zeven jaar zijn studio in New York en neemt een jaar vrij om nieuwe dingen te proberen waar anders geen tijd of ruimte voor is. Hierdoor zorgt hij ervoor dat zijn studio toonaangevend blijft. Bekijk zijn TedTalk waarin hij de waarde van vrije tijd toelicht."

 

 

Dit is ook leuk