Hoe krijg je cultuur tussen de oren

Hoe krijg je cultuur tussen de oren

Je wilt een positief klimaat scheppen waar mensen echt het beste uit zichzelf en het team kunnen halen. Super leuk. Wil iedereen. Alle stemmen zijn voor.

Maar HOE doe je dat? Hoe krijg je dat tussen de oren?

Hoe niet?

Niet met een poster of kunstwerk met bedrijfswaarden aan de muur bij de receptie. Of T-shirts die je uitdeelt op de heidag. Dat werkt niet. En is dus zonde.

Hoe wel?

Wat wél werkt: kleine, gerichte interventies om je mensen te laten doen. Gewoon tijdens het werk. Leuke (maar bloedserieuze) challenges die mensen laten ervaren hoe het is om in dit bedrijf te werken.

Geweldig voorbeeld: Monkey Milestones van AFAS

Het eigenzinnige softwarebedrijf AFAS uit Leusden is hier meesterlijk in. Zij gebruiken: de Monkey Milestones. Een aantal opdrachten die je in je eerste jaar bij AFAS moet doen. Op het moment dat het jou uitkomt.

Maar ze moeten wel af aan het eind van het jaar.

Onze favoriete 3 Monkey Milestones:

#1: Ik heb een “gewoon zomaar” cadeau voor een collega gekocht

Hoe leuk is het om een cadeautje te krijgen zonder dat daar een directe aanleiding voor is?
Bij AFAS houden ze van het familiegevoel. En familieleden, die geven om elkaar. Daarom is het de opdracht om in je eerste jaar een cadeau voor een college te kopen. Zomaar. Niet vanwege een verjaardag, da’s te makkelijk. Nee: zomaar. Maar wel met een verhaal. Wat waardeer je zo? Waardoor heeft die collega dit verdiend?

(de kosten … mag je gewoon declareren)

#2: Ik heb van een klant een fan gemaakt

Wat kun je doen om van klanten fans te maken? Door de verwachting te overtreffen. Als het gaat over het maken van een fan is er geen budget bij AFAS. Je maakt fans door af te wijken van de regels. Wil je een fles whisky kopen om een fan te maken? Doen!

Verdiep je in de klant, zorg voor een geweldige oplossing bij een probleem of verras gewoon zonder aanleiding. Dat mag. Nee … in je eerste jaar MOET dat minimaal één keer. Vaker mag.

#3: Ik heb een directielid tegengesproken. (En ben nog steeds in dienst)

Eén van de belangrijkste vaardigheden van de moderne professionals is ‘kritisch nadenken’. Klinkt mooi: maar dan moet dat wél welkom zijn. Bij AFAS verwachten ze van je dat je jouw mening, goede idee of verbeterpunt deelt. En ja, ook richting de directie. Neem niet alles van ze aan. Ben je het ergens niet mee eens? Laat het dan weten.

Alle Monkey Milestones

Wil je alle 12 Milestones zien én downloaden? Kan gewoon op de website van AFAS. Kopieer ze, pas ze aan en gebruik ze!

Amsterdam Business Forum 2023

Meer weten over deze bijzondere bedrijfscultuur van AFAS? Kom op 29 september naar Amsterdam Business Forum en hoor van directielid Britt Breure hoe dit in de praktijk werkt.

Bekijk het Programma van Amsterdam Business Forum >

Ook interessant