3 tips voor meer teamintelligentie

3 tips voor meer teamintelligentie

Stel je voor, een team waarin iedereen zich goed voelt. Aan het werk is in de perfecte samenstelling tussen uitdaging en doen waar je goed in bent. Een team dat flowt. Een team barstensvol teamintelligentie. Dat wil je. Want teamintelligentie zorgt voor een sterker, scherper en slimmer team. Maar, hoe bereik je teamintelligentie? Hieronder drie tips van de expert op het gebied van teamintelligentie: Jitske Kramer.

#1 kloon niet

Samenwerken met iemand die op je lijkt, dat voelt comfortabel. Jullie stijlen komen overeen, je voelt elkaar goed aan en je hebt dezelfde normen en waarden. Dat zorgt voor lekker veel tempo, goede beslissingen en meer teamintelligentie, zou je denken.

Toch is het niet slim om altijd te kiezen voor de meest comfortabele samenwerking. Want hoe zit het met de kwaliteiten die jij mist? Vind je die wel bij personen die veel op je lijken? Natuurlijk wil je werken met mensen die je kunt vertrouwen en waarmee je ‘de klik’ voelt, maar teamintelligentie vraagt om diversiteit. Dus dat mag soms best een beetje schuren.

#2 gebruik de dynamiek van diversiteit

Diversiteit is nodig voor teamintelligentie. De kwaliteiten van de een, vullen hiaten bij de ander aan. Omgaan met diversiteit en tegenstellingen is alleen niet altijd makkelijk. Hoe zorg je desondanks voor teamintelligentie? De sleutel tot omgaan met diversiteit en tegenstellingen in je team ligt niet zozeer in de verschillen, maar in de dynamiek die ontstaat door de verschillen. De kern ligt in de inclusie en exclusie van mensen en standpunten.

Het goed benutten van de verschillende kwaliteiten, talenten en perspectieven van alle teamleden, vraagt om een inclusieve aanpak. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Sta dan morgen even bewust stil bij de samenstelling van jouw team(s). Is er diversiteit? Bijvoorbeeld vlak na een teammeeting, dan heb je iedereen scherp op je netvlies.

#3 geef verantwoordelijkheid en vertrouwen

Om teamintelligentie te vergroten, moet je iedereen op de juiste plek zetten. Ervoor zorgen dat jouw teamleden zich competent voelen en autonomie ervaren. Dan krijg je namelijk gelukkige teamleden. En gelukkige teamleden presteren beter. Duidelijke resultaatafspraken maken en durven loslaten dus.

Klinkt een sterker, slimmer en scherper team jou als muziek in de oren? En wil je meer over teamintelligtentie leren? Kom dan naar het seminar ‘Teamintelligentie’ met Jitske Kramer en Eric van ‘t Zelfde. Super interessant als je het beste uit je team wilt halen. Ook hartstikke waardevol als je officieel geen leidinggevende rol hebt of bijvoorbeeld op de HR-afdeling werkt.

Ja, ik wil naar het seminar

Ook interessant...