Michaela dePrince: ‘Ik laat mij niet tegenhouden’

Michaela dePrince: ‘Ik laat mij niet tegenhouden’

Het was tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone dat Michaela dePrince, toen nog maar een paar jaar oud, wees werd. Ze werd ondervoed, mishandeld en bespot als 'duivelskind', vanwege haar huidaandoening. Michaela vertelt over de eerste jaren van haar leven: ‘in het weeshuis werden de kinderen van 1 tot en met 27 genummerd. Ik was nummer 27, het laatste kind in de rij. Ik maakte een vriendin in het weeshuis, nummer 26 in rang. Zij luisterde naar me en we zongen samen liedjes. Dat is nu mijn zus Mia.’

Een foto als houvast
Op een dag vond ze in de buurt bij het weeshuis een foto van een ballerina. Dit werd haar houvast. In
die foto zag ze een mooie en vooral gelukkige vrouw. Ze dacht: ‘als ik als ballerina aan de slag zou gaan, zou ik ook op een dag gelukkig worden, net als de vrouw op de foto. Ik droomde er dag en nacht van.’

‘You’ll dance, she said’
Na vele tragedies belandde Michaela in een UN-vluchtelingenkamp. Daar kreeg ze te horen dat ze geadopteerd werd door een Amerikaans gezin. Haar Amerikaanse moeder beloofde haar dat ze zou gaan dansen: ‘de huidziekte zorgde ervoor dat ik niet in de spiegels wilde kijken, maar ik liet me niet tegenhouden.’ Op tienjarige leeftijd kreeg ze bijna de hoofdrol in De Notenkraker, een droom die uiteen viel toen haar docent haar liet weten dat Amerika nog niet toe was aan een donkere ballerina. ‘Daar liet ik mij niet door tegenhouden. Ik ging door.’

Blijven dromen
En dat deed ze: inmiddels is Michaela een sterdanseres bij Het Nationaal Ballet in Amsterdam. ‘Ik blijf dromen. Mijn droom is op een dag een kunstschool te openen in Sierra Leone. Want ik wil dat iedereen zich kan uitdrukken op een manier zoals ik dat kon doen. Art doesn’t come for free, maar je mag niet worden tegengehouden door de kleur van je huid, de middelen die je tot je hebt of de situatie waarin je leeft. Ik heb een manier gevonden om de dingen die ik heb meegemaakt te verwerken.’

Alle hoogtepunten van Forward Thinking Leadership terug kijken? Op deze pagina vind je de mooiste highlights uit het seminar.

Bekijk de hoogtepunten

Dit is ook leuk