Nooit meer te druk. Klinkt fantastisch, maar kan dat wel?

Nooit meer te druk. Klinkt fantastisch, maar kan dat wel?

Nooit meer te druk. Klinkt fantastisch, maar… kan dat wel? Drie topexperts geven hun mening over druk zijn in deze overvolle wereld én ze geven je een tip om direct de druk van de ketel te halen.

Aan het woord zijn Tony Crabbe (auteur Nooit meer te druk), Margriet Sitskoorn (hoogleraar Neuropsychologie) en Wouter de Jong (auteur Mindgym - Sportschool voor je geest).

Tony Crabbe: ‘druk zijn is een keuze’

Er is niks mis met een vol, actief leven. Good for you, zegt Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog. Maar de staat van ‘druk-zijn’ waarin we ons tegenwoordig constant bevinden; het is tijd om die achter ons te laten. Drukte is slecht voor gezondheid, relaties, geluk én voor je carrière. 

Controle over je dag
Het kan. Je kunt ervoor kiezen minder druk te zijn, zegt Tony: Het is makkelijk je als een slachtoffer op te stellen van een overweldigend aantal verplichtingen, maar volgens mij heeft iedereen tot op zekere hoogte controle. En dat gevoel van controle is belangrijk, want dat beschermt je tegen stress. Je hebt een keuze met welke houding je eisen van de buitenwereld tegemoet treedt. Je kunt kiezen waar je wat meer en waar je wat minder tijd aan besteedt. Ook over de volgorde van de taken heb je vaak wel zeggenschap.”

De oplossing (en meteen 2 tips om te starten)
Volgens Tony is de oplossing voor drukte: gerichte aandacht op wat je doet en daar helemaal bij betrokken zijn. Hoe je daarmee begint? 1. Stop met timemanagement en 2. start met aandachtmanagement. Klik op de links voor de tipvideo’s van Tony!

Margriet Sitskoorn: ‘het is geen simpele opgave, maar het kan wél’

Ons ‘oude’ brein is al miljoenen jaren ingesteld op directe bevrediging. Daarom zijn we heel gevoelig voor verleidingen die onze langetermijndoelen ondermijnen, zoals alcohol, tabak, vet eten, social media en te laat opblijven. Ook om minder druk te zijn moet je een hoop verleidingen en afleidingen weerstaan. Dat is geen simpele opgave, maar het goede nieuws is: het kan wel!

Het CEO-brein
Breinprofessor Margriet Sitskoorn: “De veranderingen in de huidige wereld vragen veel van onze hersenen. Oude vaardigheden, zoals aandacht vasthouden en switchen, moeten verbeterd worden.” Daar heb je gelukkig een heel handig hersengebied voor: de prefrontale cortex. Of zoals Margriet het noemt: het CEO-brein. In dit hersendeel worden de juiste beslissingen op het juiste moment gemaakt en zetelen vaardigheden als je kunnen aanpassen aan verandering, plannen, leren van feedback, out-of-the-box denken en je gemotiveerd voelen.

Overspannenheid voorkomen
“Door het CEO-brein te trainen kun je aan de drukte in je hoofd ontsnappen”, zegt Margriet. “Dan kun je leren je neigingen, zelfs hormonale, te onderdrukken en voor de betere optie te kiezen op de lange termijn. Als je snapt hoe dat werkt, kun je dat beïnvloeden en bijvoorbeeld ook overspannenheid of een burn-out voorkomen.”

Margriet geeft je een tip om direct minder druk te zijn: Stop met multitasken (video).

Wouter de Jong: ‘je hersenkwabben zijn heel goed te trainen!’

Mindgym is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarmee je op alle momenten van je leven – de drukke, de moeilijke en de gelukkige – in een gezonde mentale conditie kunt blijven. En dat is ontzettend belangrijk. "Want," zegt Wouter de Jong, "je kunt sporten en gezond eten zoveel je wil, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sport."

Hersenkwabben en vetkwabben
Volgens Wouter is 'naar de mindgym gaan' noodzaak, het is nu meer nodig dan ooit: "in het Westen zijn we nog nooit zo welvarend geweest als nu, maar als je je realiseert dat ieder jaar bijna 800.000 Nederlanders een depressie doormaken en meer dan één miljoen mensen het risico lopen op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen (!), dan moet je wel concluderen dat de vooruitgang in ons hoofd achterblijft. Gelukkig zijn je hersenkwabben net als een te dikke buik heel goed te trainen.”

Train deze vier breincircuits
Meer rust in je hoofd kun je volgens Wouter bereiken door het trainen van vier onafhankelijke breincircuits:

  1. Aandacht – ons vermogen om langere tijd te kunnen focussen
  2. Veerkracht – ons vermogen om snel te herstellen van negatieve ervaringen
  3. Positiviteit – ons vermogen om positieve gedachten en emoties te creëren en te koesteren
  4. Altruïsme – ons vermogen om onvoorwaardelijk te kunnen geven

Voor het eerste circuit geeft Wouter je alvast een tip. Check deze video!

 

Meer lezen