Thuiswerkseminar #9: Afleiding en concentratie

Thuiswerkseminar #9: Afleiding en concentratie

We werken voorlopig nog wel even thuis. En dat vraagt behoorlijk wat van je focus, concentratie en discipline. Hoe blijf je afleiding de baas? Hoe zorg je voor optimale focus? Hoe zorg je voor een voldaan gevoel aan het einde van de dag?

In dit thuiswerkseminar hebben we 5 tips op een rijtje gezet van onze experts die alles weten over focus, aandacht en de hersenen.

1. Snel afgeleid? Vul de leegte

Ken je dat? Tijdens het lezen van een lange tekst of tijdens het luisteren naar andere mensen, beland je met je gedachten keer op keer ergens anders. En dat is helemaal niet gek. Breinexpert Mark Tigchelaar legt uit hoe dat komt én geeft je een simpele tip om dit te voorkomen.

2. Stop met efficiënter willen zijn

Rondrennende kinderen, klussende buren en andere afleiding in huis, het hoort nou eenmaal bij thuiswerken. Je bent daardoor een stuk minder efficiënt. Wat doe je eraan? Tony Crabbe – auteur van het boek Nooit meer te druk – vertelt in deze video waarom je niet moet stoppen met streven naar meer efficiëntie.

3. Omgaan met een overdaad aan prikkels

Multi-tasken lijkt vaak het toverwoord… maar niets is minder waar. Margriet Sitskoorn is neuropsycholoog en laat in deze video zien wat er met de hersenen gebeurt als je allerlei prikkels tegelijk probeert te verwerken. De tip is dus: doe écht 1 ding tegelijk!

Benieuwd naar meer lessen van Margriet? Lees ons blog met 5 lessen uit de presentatie die ze gaf bij ons seminar Nooit meer te druk.

4. Zo verhoog je je productiviteit

Niemand kan multitasken. Ook jij niet. Je kunt je productiviteit en efficiëntie en stuk omhoog gooien met deze tip van Mark Tigchelaar.

5. Zo voel je meer voldoening aan het einde van de dag

We vinden het heerlijk om concrete punten van onze to-do-list af te strepen of onze inbox terug te werken naar 0. Dat is namelijk meetbare vooruitgang. Maar voel je na zo’n dag wel voldoening? Vaak niet. Tony Crabbe vertelt in deze video wat je beter kunt doen.

Verder met thuis leren