3 tips om succesvol te framen van Sarah Gagestein

Als professional zijn ‘woorden’ je belangrijkste gereedschap. Als je de juiste woorden kiest, wurm je je boodschap diep in het emotionele brein van de ander. Framing is dé techniek om woorden extra kleefkracht te geven. Werkt als secondelijm!

Sarah Gagestein is dé framingexpert van Nederland. In deze 3 topartikelen geeft ze je de beste tips om succesvol te framen.

TIP 1: Ontkennen = erkennen. Nooit doen!

Om een boodschap over te brengen zeggen mensen vaak wat ze niét zijn of níet doen, maar dat heeft een totaal averechts effect. Een ontkenning activeert namelijk het tegenovergestelde in het brein van je gesprekspartner. 

Neem de uitspraak 'Ik ben geen leugenaar'. Hoe vaker je deze woorden hoort, hoe harder die aan elkaar blijven vastplakken en hoe sterker die associatie wordt. De kans is groot dat mensen bij jou in het vervolg direct denken aan het woord ‘leugenaar’. Lees verder >>

Tip 2: Herhaal herhaal herhaal

Hoe vaker je een frame hoort, ook al ben je het er in eerste instantie niet mee eens, hoe normaler het wordt. Gagestein: ‘Hoe dieper het paadje in ons brein wordt uitgesleten, hoe groter de kans wordt dat de weerstand tegen een boodschap uiteindelijk afneemt. Zelfs als de inhoud van de boodschap niet helemaal klopt. ’ Lees verder >>

Tip 3: Zorg dat jouw frame sterke emoties oproept

Bij framing gebruik je specifieke taal om bepaalde emoties op te roepen. Want pas als je boodschap wordt beleefd, dan raak je mensen. Het gaat er hierbij om dat je jouw frame transformeert in een duidelijk, herkenbaar verhaal. En dat je consistent bent.

Gagestein geeft een paar herkenbare voorbeelden en legt uit waarom het verhaal (emotie) vaak belangrijker is dan argumenten (ratio). Lees verder >>

 

Meer Framing?

Sarah heeft een hele berg aan tips, technieken en voorbeelden waarmee je framing dagelijks kunt inzetten in je communicatie, gesprekken en vergaderingen.In het programma De kunst van het vragen stellen deelt ze al haar inzichten.

Nog meer leuke tips: