5 veel gehoorde drogredenen in discussies: zó reageer je erop

5 veel gehoorde drogredenen in discussies: zó reageer je erop

Discussies en onenigheden lopen vaak spaak op 'drogredenen': redeneringen die aannemelijk lijken, maar eigenlijk helemaal niet kloppen. Soms voelt het alsof je er weinig tegenin kunt brengen, maar gelukkig hebben we Sharon Kroes nog. 

Sharon is voormalig wereldkampioen debatteren en weet als geen ander hoe je drogredenen in discussies pareert. Hieronder geeft hij 5 voorbeelden en laat hij zien hoe je er effectief op reageert. Zo zorg je ervoor dat de discussie gaat over wat JIJ belangrijk vindt.

1. 'Zo doen we dat al jaren…'

Een veel gehoord argument. 'Het is traditie. Het hoort nou eenmaal zo'. Maar onthoud: prestaties en wanprestaties uit het verleden zijn geen garantie voor een zonnige toekomst. Je kunt 2 dingen doen:

  1. Geef de ander gelijk in het feit dat het 'inderdaad al jaren zo gaat' en ga daarna gewoon verder met je eigen argument. Besteed weinig aandacht aan deze drogreden.
  2. Zeg dat je graag de argumenten van NU wil horen, niet die van gisteren. 

2. 'Onderzoek zegt het…'

Autoriteiten zijn er om je achter te verschuilen. Als iemand 'autoriteit' als drogreden gebruikt, vraag dan niet naar standpunten of conclusies. Vraag in plaats daarvan naar de inhoud: 'Wat waren de belangrijkste overwegingen in dit onderzoek?'. Daarmee strip je iemand van z'n autoriteit en kun je verder praten over de inhoud. En nog belangrijker: iedereen kan zelf denken, dus vraag aan de ander wat hij/zij eigenlijk zélf vindt.

3. 'Er zijn maar 2 opties...'

Iemand geeft je de keuze: "het is mijn scenario óf … [vul een apocalyptisch doemscenario in]". Weersta de neiging om te kiezen tussen deze twee opties en vraag je af: zijn dit écht de enige mogelijkheden? Zeg tegen de ander: “Je forceert me te kiezen tussen twee opties die in mijn ogen niet optimaal zijn. Zullen we samen kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn?”

4. 'Er is geen geld, tijd en mandaat...'

Wordt een nieuw idee getorpedeerd door iemand die roept ‘onuitvoerbaar'? Dit schijnargument pareer je eenvoudig met: 'Dus als het wel uitvoerbaar is, heb je geen bezwaar?' Zo test je of er écht beren op de weg zijn of dat iemand gewoon niet wil of geen zin heeft om mee te denken. Probeer er achter te komen: zijn we het wel eens over het probleem? Willen we het allebei oplossen?

5. 'Als we dáár eenmaal aan beginnen...'

'Dan is het hek van de dam. Als we nu softdrugs legaliseren, is de volgende stap: harddrugs. En ben jij voor het legaliseren van cocaïne? Nee, precies'. Iemand die zo'n argument voert, maakt gebruik van een techniek die 'hellend vlak' heet. Kader deze persoon af. Geef aan dat dit niet is waar we het over hebben. Ga terug naar je eigen probleemstelling of voorstel en vraag daarover hun mening.

 

Meer tips?

  1. Luister Denktank de podcast.
  2. Check de blog voor highlights uit onze seminars.
  3. Kijk rond in de videobibliotheek met tips van de beste leiderschapsdenkers
  4. Meld je aan voor het seminar Verbaal Meesterschap.

Ook interessant...