Let op: je presenteert -per ongeluk- in spiegelbeeld

Let op: je presenteert -per ongeluk- in spiegelbeeld

Trigger-waarschuwing: na het lezen van deze tip ga je je ergeren aan sprekers die dit verkeerd doen. Je kunt het niet meer ‘niet zien’. Maar jij … kunt het beter doen.

Wat doe je met je handen?

Als je een presentatie geeft, wil je je handen gebruiken (als je tenminste niet ouderwets een microfoon vast moet houden). Je kunt extra krachtig overkomen met de juiste hand- en armgebaren. Die kunnen je verhaal versterken. Extra kracht meegeven.

Als je het tenminste niet verkeerd om doet. Wat bij heel veel mensen nog gebeurt. Dan werkt die kracht … tegen je.

Belangrijk: tijdrichtingsbesef

Cruciaal inzicht: mensen hebben een tijd-richting-besef. De toekomst zit rechts, het verleden links. Het overzicht heb je door ‘een stap terug te doen’ en extra nadruk leg je door naar voren te komen. Als je dat goed gebruikt, maak je meer indruk. Onbewust voelt een boodschap extra waar.

De crux: mensen zien jou in spiegelbeeld

Maar: als je in een vergadering presenteert of op een podium staat, zit je publiek tegenover je. En moet je dat dus wel even in spiegelbeeld doen. Jouw rechts is hun links. En dat voelt … super ongemakkelijk als spreker. Maar hey als je voor jou natuurlijk voelt, is het dus voor je publiek heel ongemakkelijk. Dus wat wil je?

Remco legt het uit in deze video. Deze link gaat naar ‘tijdrichtingbesef’ midden in de video, maar de tips daarvoor en daarna moet je eigenlijk ook even kijken:

Tip: Train jezelf om in spiegelbeeld te presenteren

Het vergt oefening, maar zo maak je een veel grotere impact.

Deze tips komen uit het seminar Verbaal Meesterschap van Remco Claassen. Al jaren het best beoordeeld programma van DenkProducties. Kom naar de volgende editie van Verbaal Meesterschap. En leer tientallen technieken om (veel) meer indruk te maken.

Naar het seminar

Dit is ook leuk