Brené Brown: wie teamwork wil, moet het herkennen en belonen

Brené Brown: wie teamwork wil, moet het herkennen en belonen

Elk bedrijf -waarschijnlijk ook dat van jou- heeft ‘teamwork’ als belangrijke kernwaarden. Dat is logisch. iedereen werkt in teams en alleen door goede samenwerking bereik je het beste resultaat.

Maar … bijna alle bedrijven falen hopeloos in het CONCREET MAKEN van teamwork. Bijvoorbeeld in beoordelings- en beloningssystemen.

En als je mensen vraagt om een teamplayer te zijn, maar beloont op individuele prestaties … dan weet je wel wat er gebeurt.

✋ Géén teamwork ✋

(of in elk geval: veel ruimte voor verbetering)

Schokkende cijfers

Het researchteam van Brené Brown deed onderzoek naar de vraag: in hoeverre passen bedrijven hun systemen van beoordelen en belonen aan op de behoefte aan teamwork?

De resultaten zijn heftig:

❌ Een schamele 11% maakte teamwork echt operationeel: wat verstaan we er PRECIES onder? Wat is observeerbaar gedrag dat we wél en niet willen?

❌ En precies 0% verankerde het in de beoordelings- en beloningssystemen. Nul-pro-cent.

Hoe kun je dan van mensen verwachten dat ze een teamspeler zijn? Als niet duidelijk is wat je er precies onder verstaat? En als je het niet erkent en beloont?

Voorbeeld van Brené over: ‘roddelen’

In haar eigen organisatie hanteert Brené Brown superstrakke richtlijnen over teamwork. Eén van de regels waar je als medewerker voor tekent, gaat over roddelen:

'You can get fired here for talking about people instead of talking to people' ~ Brené Brown

Kijk: dan weet je waar je aan toe bent.

Dit voorbeeld én het onderzoek komen uit een podcast van Simon Sinek waarin Brené Brown en Adam Grant te gast zijn. Luister de hele aflevering hier op Spotify:Brené Brown = frisse kijk op teamwork

Brené is één van de meest frisse denkers van dit moment op het gebied van leiderschap en teamwork. Daarom zijn we mega-trots dat we Brené naar Amsterdam halen. Ze is één van de headline sprekers van ons grootste seminar van het jaar:

Amsterdam Business Forum – 27 september – AFAS Live

Wil jij Brené Brown zien? Live and in person? Zorg dat je daar bij bent!

Bekijk het seminar >>

Dit is ook leuk