De 8 belangrijkste inzichten uit het seminar ‘Nooit meer te druk’

De 8 belangrijkste inzichten uit het seminar ‘Nooit meer te druk’

Tijdens het seminar ‘Nooit meer te druk’ op donderdag 6 februari stonden Tony Crabbe, Wouter de Jong, Margriet Sitskoorn en Jan van Setten op één podium. Deze bestsellerauteurs delen hun kennis over nieuwe technieken voor meer overzicht, focus en impact. Ga direct aan de slag met deze acht inzichten!

1. Beantwoord de vraag ‘Hoe gaat het?’ nóóit meer met ‘druk’

De Britse Tony Crabbe schreef dé bestseller over zelfleiderschap van 2016: Nooit meer te druk. Crabbe biedt tijdens het gelijknamige seminar inzicht in onze gewoontes. Hij pleit ervoor om de vraag ‘Hoe gaat het?’ nooit meer te beantwoorden met het antwoord: ‘Ik ben druk’. Crabbe: “Commiteer je - hier en nu - aan de belofte om deze simpele vraag nooit meer te beantwoorden met het antwoord ‘Ik ben druk’. Bedenk alternatieve antwoorden, zoals ‘I’m all good’ of ‘I’m making progress’.”

2. Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? Dagvoorzitter Jan van Setten heeft de oplossing.

Jan van Setten is een veelgevraagd spreker en bestsellerauteur. Hij geeft inzicht en inspiratie op de terreinen (persoonlijk) leiderschap, klantgerichtheid en organisatieverandering. “Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Ik vind dat zelf ook lastig, maar ik ben van de verwarrende eenvoud. Dus als iets niet kan of niet past, dan luidt mijn antwoord: “Nee, maar ik wil je wel helpen!” Dat is dé manier om samen met je gesprekspartner over te stappen op mogelijkheden en alternatieven”, aldus Jan. Lachend: “Dit werkt thuis ook!”

3. ‘Busy’ is niet cool

Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek om de grote problemen van het moderne leven aan te pakken. Crabbe maakt één ding duidelijk: het is helemaal niet cool om ‘busy’ te zijn. Crabbe: “We kennen allemaal iemand die het altijd druk heeft. Een collega die van meeting naar meeting rent en ‘druk zijn’ tot een kunstvorm heeft verheven. Op een of andere manier zijn we ‘druk zijn’ gaan associëren met ‘belangrijk zijn’ en ‘succes’. Druk zijn krijgt een competitief karakter. En dat is dom.”

4. Voorkom een ‘HersenHack’

In haar nieuwe boek 'HersenHack' laat Margriet Sitskoorn zien hoe de informatieverwerking van je hersenen niet altijd meer aansluit op de wereld van vandaag. Vroeger – in minder informatiecomplexe tijden – hielp snelle informatieverwerking om te overleven. In het huidige tijdperk, waarin we overspoeld worden met informatie, is het beter om ons langzamere systeem in te zetten. Margriet: “Het gevaar van snelle informatieverwerking lijkt op een hersenhack. Een hersenhack is dat iemand door middel van informatie jouw hersenen in een bepaalde stand zet, waardoor je doet wat goed is voor de ander. Niet voor jezelf. Dat noemen we manipuleren.” Margriet adviseert om bij beslissingen die meer aandacht verdienen, vaker wat langer na te denken.

5. Goed leven is als een camera

In zijn bestseller ‘Mindgym’ leert Wouter de Jong hoe je drukte de baas kunt worden. Wouter: “In de mindgym stap je op vier fitheid-apparaten. Er zijn namelijk vier onafhankelijke breincircuits te trainen: aandacht, veerkracht, positiviteit en altruïsme. In de mindgym leer je een allround sporter te worden. Laten we starten met het aandacht-circuit. Goed leven is als een camera. Je focust op wat belangrijk is, slaat de mooie momenten op en je ontwikkelt door de negatieve ervaringen. Deze tegeltjeswijsheid is misschien een open deur: we weten het wel, maar we doen nog het niet altijd.”

6. Krijg controle over de informatie die je binnen krijgt

Wie heeft er alerts op zijn telefoon? Wie kijkt regelmatig met zijn smartphone op Facebook of nu.nl? Margriet Sitskoorn roept je op om meer controle te krijgen over de informatie die je binnen krijgt. “Dit zijn allemaal vormen van informatie die je niet beheerst. Ik wil geen uitspraken doen over de relevantie van die informatie, maar op het moment dat je zelf niet dieper zoekt naar achtergronden, wordt er voor je bepaald wat je denkt, doet en voelt”, aldus Margriet.

7. “Het allerbelangrijkste is om niet te vergeten wat het allerbelangrijkste is”

Wat veroorzaakt stress? Een bepaalde situatie of jouw gedachten over die situatie? Het laatste natuurlijk. Wouter: “Als je je aandacht traint, dan voelt dat als een mini-vakantie van die wervelwind aan gedachten die je gek maken. Daarna heb je ook weer een moment van helderheid om te zien wat voor jou het belangrijkste is om je aandacht op te focussen. (…) Ik wil één zin meegeven: het allerbelangrijkste is om niet te vergeten wat het allerbelangrijkste is.” Lachend: “En wanneer zie je dat helder? Na een welverdiende vakantie.”

8. Schrap jouw to-do-list, maak een to-don’t-list

Crabbe laat je tijdens het seminar ‘Nooit meer te druk’ nadenken over welke compromissen je gaat maken om het minder druk te hebben. Een van zijn praktische tips? Maak een to-don’t-list. Crabbe: “Denk eens na: wat ga je níet doen? Welke compromissen maak je vandaag? Maak een to-don’t-list. Je voelt je eerst oncomfortabel, want je denkt: ‘ik ben de enige die dat eigenlijk kan doen’ of ‘het is geen optie dat ik dat niet ga doen’. Constateer dat die signalen er zijn, maar laat je niet tegenhouden.”

De komende weken delen we video’s, artikelen en inzichten van het seminar Nooit meer te druk. Volg ons via Instagram, Facebook of LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Verder lezen