Personal Kaizen: de kracht van ‘ridicuul kleine stapjes’

Personal Kaizen: de kracht van ‘ridicuul kleine stapjes’

Ken je dat? Je hebt een ambitieus doel voor jezelf gesteld. Bijvoorbeeld: 'Ik wil de halve marathon lopen.' Of 'Ik wil 10.000 euro sparen'. Supergave en inspirerende doelen, die één nadeel hebben: ze zijn vaak zó overweldigend en ingrijpend dat je niet weet waar je moet beginnen. En dat vergroot de kans dat je er überhaupt niet aan begint. Of (te) snel opgeeft.

De oplossing: Personal Kaizen


Personal Kaizen is een superslimme methode om je doel ‘van onderop’ te bereiken. Kaizen gaat uit van ‘continue kleine verbetering’. De methode werd in de jaren '80 beroemd als productiemethode van Toyota. Maar werkt ook op persoonlijk vlak. 



Micro acties


De crux van Personal Kaizen: breng je ambitie terug tot micro-acties. Of te wel: ridicuul kleine stappen. Dus: wil je gaan hardlopen? Start dan niet met 5 kilometer op vol tempo. Start met ‘loop een week lang – elke dag – van de bank naar de tv en terug’. Daarna een week ‘loop van de keuken naar de tv naar de voordeur en terug’. Maak de eerste stap ZO klein dat je er niet meer omheen kunt. En schaal vervolgens op. Dus: wil je 10.000 euro sparen? Stop een week lang elke dag 20 cent in een potje. De week erop 50 cent. Enzovoort.



Misleid je brein 


Het mechanisme achter Personal Kaizen bestaat uit twee elementen:

  1. Positieve motivaties: het halen van doelen werkt motiverend. Zelfs als het ridicuul kleine doelen zijn. Je brein houdt van het gevoel dat het halen van doelen geeft. En wil daar méér van.
  2. Nieuwe comfort zones: belangrijk is dat je weet ‘dat je ermee bezig bent’. Hoe langer je consistent aan je doel werkt, hoe meer acties je hebt ondernomen, hoe vaster het doel zich in je brein nestelt.

Personal Kaizen is een prachtige toepassing van het principe van ‘commitment’ waarin je een logische reeks van kleine stapjes ontwikkelt om uiteindelijk een groot doel te bereiken. Let op: dit werkt! Bekijk de video hier.

Meer van dit soort handige tips vind je in een ander artikel met 3 tips van Ben Tiggelaar uit MBA in één dag. Lees het blog hier.

 

Dit is ook leuk