Personal Kaizen: de kracht van ‘ridicuul kleine stapjes’

Ken je dat? Je hebt een gaaf en ambitieus plan voor jezelf. 'Ik wil 10 kilo afvallen.' 'Ik wil de halve marathon lopen.' 'Of ik wil 10.000 euro sparen'. Supergave en inspirerende doelen, die één groot nadeel hebben: ze zijn meteen zó overweldigend en ingrijpend dat je niet weet waar je moet beginnen. En dat vergroot weer de kans dat je er überhaupt niet aan begint. Of (te) snel opgeeft.

De oplossing: Personal Kaizen
Personal Kaizen is een superslimme methode om ‘van onderop’ je doel te bereiken. Kaizen gaat uit van ‘continue kleine verbetering’. Het werd in de jaren 80 beroemd als productiemethode van Toyota. Maar de methode werkt ook op persoonlijk vlak. 

Micro acties
De crux van Personal Kaizen is: breng je ambitie terug tot micro acties: ridicuul kleine stappen. Dus: wil je gaan hardlopen? Start dan niet met 5 kilometer op vol tempo. Start met ‘loop een week lang –elke dag – van de bank naar de tv en terug’. Daarna een week ‘loop van de keuken naar de tv naar de voordeur en terug’. Maak de eerste stap ZO klein dat je er niet meer omheen kunt. En schaal vervolgens op. Dus: wil je 10.000 euro sparen? Stop een week lang elke dag 20 cent in een potje. De week erop 50 cent. En zo voort.

Misleid je brein 
Het mechanisme achter Personal Kaizen bestaat uit twee elementen:

1. Positieve motivaties: het halen van doelen werkt motiverend. Zelfs als het ridicuul simpele doelen zijn. Je brein houdt van het halen van doelen. En wil daarna méér.

2. Nieuwe comfort zones: belangrijk in het brein is dat je weet ‘dat je ermee bezig bent’. Hoe langer je consistent aan je doel werkt, hoe meer acties je hebt ondernomen, hoe vaster het doel zich in je brein nestelt. 

Personal Kaizen is een prachtige toepassing van het principe van ‘commitment’ waarin je een logische sequens van kleine stapjes ontwikkelt om uiteindelijk een groot doel te bereiken. Let op: dit werkt! Bekijk de video hier.

Meer van dit soort handige tips vind je in een ander artikel met 3 tips van Ben Tiggelaar uit MBA in één dag. Lees het blog hier.

 

Dit is ook leuk