Thuiswerkseminar #4: Ben Tiggelaar over goed leiderschap

Thuiswerkseminar #4: Ben Tiggelaar over goed leiderschap

Dit vierde deel van de #thuiswerkseminars van DenkProducties gaat over: goed leiderschap, in crisistijd én in het dagelijks leven. Vandaag hoor je de beste tips en theorieën van leiderschapsexpert en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar.

Tiggelaar schreef boeken vol over leiderschap, maar welke inzichten kun je nou écht direct gebruiken in de dagelijkse praktijk? En wat mogen we verwachten van een leider in crisistijd? Ben was vanochtend te gast in de podcast van BNR's Big Five van het Leiderschap en gaf antwoord op deze en vele andere vragen.

Hieronder lees je alvast een aantal concrete tips uit de podcast mét verdieping in de vorm van een video of artikel. Benieuwd naar de hele podcast? Luister hem hier terug.

Leiderschap in crisistijd: 3 richtlijnen

  • Geef zoveel mogelijk duidelijkheid en communiceer helder en begrijpelijk
  • Wees eerlijk over de stand van zaken en over wat je wel en niet weet
  • Laat zien dat je alle zorgen serieus neemt en toon compassie

Dagelijks leiderschap: 3 concrete tips

Tip #1: Zorg voor betrokkenheid

Reserveer minimaal 10 minuten per 3 maanden voor elke teamlid om samen over de toekomst te praten: waar sta je, waar wil je heen en waar kan ik als manager bij helpen?

Kijktip: leidinggeven op maat kan zonder moeilijke hulpmiddelen. In deze video van 1,5 minuut legt Ben uit dat ‘een schriftje’ vaak al genoeg is.

Tip #2: Houd een brede kijk op zaken

Voorkom dat je vastroest in je eigen opvattingen en patronen. Probeer reverse mentoring: vraag een jonge medewerker uit je bedrijf eens om joú te coachen. Zo houd je een frisse blik op zaken.

Leestip: in deze column van Ben Tiggelaar lees je meer over reverse mentoring.

Tip #3: Houd mensen gemotiveerd

Check de Gallup Q12 vragenlijst eens. Hoe zouden jouw mensen hierop scoren? Wat kan jij als leider concreet doen om de scores omhoog te krijgen?

Kijktip: In deze video legt Ben Tiggelaar die Q12 in 9 minuten uit! 

 

Verder in de podcast: wat vindt Ben van het leiderschap van Rutte in deze tijd? En van het kabinet? Wat is eigenlijk de essentie van leiderschap? Hoe geef je leiding aan managers in je bedrijf? Wat betekent goed leiderschap in de praktijk?

Luister hier de hele podcast

 

Verder met thuis leren