Thuiswerkseminar #6: Zo geef je leiding op afstand

Thuiswerkseminar #6: Zo geef je leiding op afstand

Je hele team zit thuis. Iedereen doet z’n ding, maar je hoort minder van elkaar. Communicatie is lastiger en het is niet duidelijk waar iedereen nou precies mee bezig is. Moet je er meer bovenop gaan zitten? Of juist loslaten en vertrouwen?

Vandaag gaat het #thuiswerkseminar over leidinggeven aan professionals op afstand. Hoe doe je dat? Wat zijn de do’s en don’ts? We laten 4 slimme denkers aan het woord. En zij wijzen allemaal één kant op: vertrouwen is beter dan controleren.

Mathieu Weggeman: 'Vertrouw de mensen die goed zijn in hun vak'

10 minuten

Deze briljante video is met stip op 1 de meest bekeken video van DenkProducties. En terecht. In een kleine 10 minuten legt hoogleraar Mathieu Weggeman haarfijn uit hoe je effectief leidinggeeft aan professionals. En zijn visie is in deze tijden nóg relevanter. Een absolute must see voor iedere manager en teamleider.

Dus: vertrouw de mensen die goed zijn in hun vak. Val ze niet teveel lastig met controles, regels en processen. Waarom? Professionals die goed zijn in hun vak doen liever iets goed dan fout. Zo simpel is het. Motiveren is niet nodig, ze zijn al gemotiveerd. Het enige dat je als manager hoeft te doen is ‘dienen’.

5 tips van Mathieu Weggeman:

  1. Luister wat er speelt en wees dienstbaar waar nodig
  2. Geef duidelijk aan welk resultaat verwacht wordt en wat de kaders zijn, maar laat professionals zelf bepalen hoe ze dat invullen
  3. Betrek professionals bij de strategie
  4. Geef waardering en eer aan wie het toekomt
  5. Treed assertief op tegen mensen die geen goed werk (meer) afleveren. Ga het gesprek aan en wees eerlijk. 

 

Corporate Rebels: Het ultieme thuiswerkbeleid (in slechts 3 woorden)

1 minuut

Het is onmogelijk om je browser of e-mail te openen zonder dat de thuiswerktips je om de oren vliegen. Corporate Rebels zegt: “Screw the so-called tips. The one thing you need to do as an organization is have a policy that looks like this: We Trust You. That’s all”. Een fantastisch artikel. Slechts 1 minuut leestijd. Snel even lezen >>

 

Rutger Bregman: 'Rampen en crises halen het beste in mensen naar boven'

4 minuten

Er zijn weinig wetenschappelijke inzichten waar zo veel bewijs voor is, en toch wordt het vaak vergeten. Juist nu is het cruciaal om te onthouden: de meeste mensen deugen! De mens is gebouwd op verbinden en samenwerken. Vertrouw op je mensen en lees dit prachtige artikel van Rutger Bregman van de Correspondent.

 

Alexander Klöpping: 'Geef begrip en vertrouwen'

15 minuten

Maandag was Blendle-baas Alexander Klöpping te gast bij Jinek. Hij vertelt hoe hij leidinggeeft op afstand. En dat is vooral - je raadt het al - met vertrouwen. Daarnaast geeft hij meteen een lijstje van tools en tips om supereffectief op afstand te werken. Aanrader! 

Je hoort Alexander vanaf 1:01:42.

De belangrijkste tips van Alexander op een rijtje

  1. Geef als werkgever begrip aan je mensen. Laat bijvoorbeeld weten dat het OK is als je 50% minder productief kunt zijn omdat je kinderen ook thuis zijn.
  2. Vertrouw erop dat je mensen doen wat ze moeten doen, ook thuis. Als je daar argwaan over is, heb je een groter probleem dan het thuiswerken an sich. v
  3. Zorg voor routine thuis: creëer een plek in huis die alleen bedoelt is voor werken en die je ook echt afsluit aan het eind van de dag. Behoud verder zoveel mogelijk je normale structuur: sta op normale tijd op, kleed je 's ochtends gewoon aan en ga op tijd naar bed.
  4. Overcommuniceer met je collega's. Geef complimenten, gebruik emoticons, breng alles uitgebreid woorden.
  5. Blokkeer nieuws. Niet zoveel af laten leiden door alle 'shit'. Kijk 1x per dag naar Corona-nieuws.

Meer thuis leren