Learning circles: 3x meer impact van leren

Learning circles: 3x meer impact van leren

Amsterdam Business Forum 2023 introduceert dit jaar: de Learning Circles. Een doordacht didactisch concept waarmee je als deelnemer écht het onderste uit de kan haalt.

Meer inzichten én de directe vertaalslag naar jouw praktijk. En tussen-de-bedrijven-door vergroot je ook nog eens je netwerk op een heel natuurlijke manier.

Drie keer meer impact van leren.

Wat is het verhaal achter de Learning Circles?

Met dank aan Simon Sinek
Het idee werd geboren tijdens een seminar met Simon Sinek in Amsterdam. Sinek gooide de knuppel in het hoenderhok bij het aankondigen van de pauze:

(vrij vertaald)

‘Mensen, het is nu pauze en dan kun je twee dingen doen. Je kunt natuurlijk naar de zaak bellen om te vragen hoe het gaat. Om je daarna ongevraagd te bemoeien met zaken die mensen écht zelf wel kunnen beslissen: ‘Ik vind het groen het mooist’.

Of je gaat op zoek naar de collectieve intelligentie van de mensen hier voor jou verzameld.

Weet je wat het is: iedereen die hier is, heeft vergelijkbare uitdagingen. Wat zou het een gemiste kans zijn als blijkt dat de persoon die naast je zat … een geweldige sparring partner kan zijn. Maar ja, jij moest zo nodig naar de zaak bellen of in een hoekje door je timeline scrollen’.

Bam! Spijker op de kop.
Hans Janssen, CEO van DenkProducties: ‘We dachten meteen: deze handschoen pakken we op. Hoe kunnen we een eenvoudig maar ultra-effectief concept bedenken om die wisdom of the crowd beter te gebruiken?’

Samen met de experts van Business Models Inc gingen we op zoek naar de meest impactvolle pauze denkbaar. Wél tijd voor een hapje, een plasje en een frisse neus. Maar daar omheen een slim concept om alles het seminar te halen.

En dat resulteert in: de Learning Circle.

Wat is de learning circle

Het concept van een learning circle is even eenvoudig als effectief:

  1. Tijdens de pauzes van het Amsterdam Business Forum.
  2. Schuif je aan bij ronde tafels met andere bovengemiddeld leergierige deelnemers.
  3. En maak je samen de vertaalslag van de inzichten die je nét op Main Stage hoorde.
  4. Naar jouw praktijk van morgen.
  5. Professionele facilitators helpen om hier het maximale rendement uit te halen.

(oh ja er is ook heerlijke catering)

Pilot op Amsterdam Business Forum 2022
Hoe werkt dit in de praktijk? De teams van Business Models Inc en DenkProducties maakten een proefopstelling op de eerste editie van Amsterdam Business Forum 2022. Met 30 deelnemers. Om het idee van de learning circle te testen en valideren.

In een ruimte met tafels, flipovers en ‘grab & go catering’ gingen de groepen meteen fanatiek in gesprek. Zonder ongemakkelijke voorstelrondjes of plichtmatige gesprekken. Meteen aan de slag met het verzamelen van de beste ideeën en het sparren over de toepassing ervan.

Wat levert het op

We ontdekten al snel: deelnemers aan de learning circle halen veel meer uit hun dag. Ze leren meer, sneller én leuker. Een greep uit de observaties van onze 30 testpiloten:

  • Dit helpt je om scherp te blijven tijdens de keynotes, omdat je de inhoud samen gaat bespreken.
  • Het biedt je een netwerk, maakt het netwerken een stuk minder awkward.
  • Dit stimuleert om actiever te luisteren. En hierdoor kan ik de learnings doelgerichter inzetten.
  • Meteen toepassen wat je leert, in een goede sfeer.

Het mes snijdt aan drie kanten: je neemt meer op van de inzichten in het hoofdpodium, je vertaalt ze direct naar ideeën voor morgen én je breidt je netwerk op een slimme manier uit.

“Ik hoop dat er volgend jaar weer een learning circle bij zit. Was een waardevolle aanvulling op deze fantastische dag”
Jelle van den Broek, Director Innovation Lab @X.

“Dankbaar voor de vele inzichten en mooie mensen waarmee ik learnings kon delen. Mede dankzij de gefaciliteerde learning circles.”
Inge Dom, People & Culture Architect

Ook faciliators onder de indruk
Niet alleen de deelnemers zagen meteen: dit is leuk en dit werkt. Ook de facilitators van Business Models Inc waren onder de indruk van het tempo waarmee de groepen aan de slag gingen. En wat ze uit een klein uurtje dialoog allemaal individueel mee naar huis namen.

“Je ziet dat deelnemers veel scherper blijven op de dag, omdat je weet dat je het met je groep gaat bespreken. De waarde zit ‘m in de combinatie netwerk opbouwen, je hoofd leegmaken en toepassing van alle kennis op de dag.”
Patrick van der Pijl, CEO, Business Models Inc.

Learning Circles verder uitgebreid

Dit jaar worden op Amsterdam Business Forum de learning cirles verder uitgebreid. Er is ruimte voor 70 deelnemers in een speciaal ingerichte ruimte.

Deelname is zonder meerprijs, maar omdat het aantal plekken beperkt is, is het raadzaam om als deelnemer vooraf een plek te reserveren. Wees daar snel bij!

Ja ik wil NU mijn plek reserveren >

Bekijk ook