Robert Cialdini: 3 tips om subtiel te overtuigen

Robert Cialdini: 3 tips om subtiel te overtuigen

Mensen willen graag handelen in lijn met wat we eerder deden of zeiden. Dat is het 'principe van consistentie' dat Robert Cialdini ontdekte. Dit werkt subtiel, maar zéér krachtig als je anderen wilt overtuigen. 

In deze blog lees je 3 tips om er slim gebruik van te maken.

Tip 1: Vraag een kleine geschreven toezegging

Een artsenpraktijk had last van teveel 'no show' bij afspraken. Wat deden ze? Bij het maken van de volgende afspraak moesten patienten zelf de datum en tijd opschrijven op hun afspraakkaart. Het effect? Het 'no show' percentage daalde met 18%. De patiënten wilden consistent zijn met hun eerdere vrijwillige, geschreven toezegging.

Tip 2: Begin met ridicuul kleine stapjes

Mensen zijn allergisch voor grote veranderingen. Zakelijk én privé. De kunst is: breng een grote verandering terug tot een eerste hele kleine stap. Een stap waarvan je niet kunt zeggen: 'daar heb ik geen tijd voor of zin in'. De kans is dan veel groter dat je vervolgens ook 'ja' zegt tegen vervolgstappen.

Tip 3: Consistentie werkt het best bij oudere mensen

Onderzoek toont aan: het beïnvloedingsprincipe 'consistentie' werkt het beste bij oudere mensen. Wellicht zijn jongeren meer gericht op 'nieuwe dingen'. Het waarom maakt eigenlijk niet uit. Gebruik het feit. Dus overtuig meer ervaren mensen met hun meningen of handelingen uit het verleden. Het werkt!

Meer zien? In deze video legt dr. Robert Cialdini haarscherp uit hoe het principe van consistentie precies werkt. Hij geeft er ook nog een superconcreet voorbeeld bij.


Wil je meer tips om anderen te overtuigen? Dr. Robert Cialdini komt naar Nederland exclusief voor het seminar De Psychologie van het Overtuigen.

Bekijk het seminar >

Lees ook