Brené Brown in 5 tips: kijken + lezen + denken + luisteren + doen

Brené Brown in 5 tips: kijken + lezen + denken + luisteren + doen

Kijken + lezen + denken + luisteren + doen!

Brené Brown is zonder twijfel één van de meest toonaangevende leiderschapsdenkers van dit moment. Haar TED talk behoort tot de 5 meest bekeken TED talks aller tijden. Haar boeken zijn wereldwijde bestsellers en ze sprak met Oprah, Bono, Sinek en andere Groten der Aarde.

Wil je in sneltreinvaart kennismaken met het werk van Brené? Hier zijn 5 persoonlijke tips van Denk-baas Hans Janssen:

 1. Kijken
 2. Lezen
 3. Denken
 4. Luisteren
 5. Doen

#1: KIJKEN – de TED talk doorbraak van Brené Brown

De doorbraak voor Brené Brown is zonder twijfel haar TED talk ‘The Power of Vulnerability’. Een pleidooi voor kwetsbaarheid, zelfs (of juist) als dat lastig is en we perfect willen zijn. Voor onszelf of naar anderen toe.

Deze talk heeft 64 miljoen views op TED.com en 20 miljoen op YouTube en is daarmee één van 5 meest bekeken TED talks aller tijden.

Kijken dus!

En als je dan écht de smaak te pakken hebt, een bonuskijktip: de Netflix special Call to Courage met een integraal en indrukwekkend college van Brené.


#2: LEZEN – Column van Ben Tiggelaar over Dare to Lead
“Van teksten als 'Je moet je een beetje kwetsbaar opstellen' krijg ik jeuk. Maar bij Brené Brown draait het gelukkig niet om zalvende praatjes. Het is eerder een stevige knokpartij met jezelf.” (Ben Tiggelaar)

Brené schreef 6 wereldwijde bestsellers, vertaald in 30 talen. Haar bekendste leiderschapsboek is ‘Dare to Lead’ en gaat over de paradoxale verhouding van leiders met ‘moed’ en ‘kwetsbaarheid’.

Brené interviewde honderden leiders en stelde vast: moed en kwetsbaarheid horen onlosmakelijk bij elkaar. Als we moedig zijn, MOETEN we kwetsbaar zijn. En kwetsbaarheid wordt daarmee een teken van sterkte en niet van zwakte.

Ben Tiggelaar las het boek van Brené en schreef er deze column over:#3: DENKEN – drie mooie quotes van Brené Brown

Zoals je inmiddels merkt, ligt het werk van Brené op het eerste oog richting ‘softe sectie van de leiderschapsliteratuur’. Met kernwoorden als kwetsbaarheid, moed, emoties, integriteit.

Maar als je even doordenkt, dan is het precies andersom. Dat is ook Brené’s boodschap. Het is juist makkelijk om hard, besluitvaardig en onaantastbaar over te komen als leider. En het vereist juist moed om onzekerheid te erkennen, omarmen en delen.

Kwetsbaarheid is de moed om ergens voor te staan, juist als je niet weet wat de uitkomst zal zijn. Dat betekent ook dat je kunt vallen en falen. Maar, zo stelt Brown, als we niet de vaardigheden hebben om weer op te staan, nemen we misschien niet het risico om te vallen. En juist dat is wat er wordt gevraagd van sterke leiders.

Drie favoriete tegels:

 • “We can choose courage, or we can choose comfort, but we can’t have both. Not at the same time.”
 • “Vulnerability is not winning or losing; it’s having the courage to show up and be seen when we have no control over the outcome.”
 • “There is no greater threat to the critics and cynics than those of us who are willing to fall because we have learned how to rise.”

#4: LUISTEREN – podcast met Brown + Grant + Sinek

Overal waar Brené Brown het woord neemt, luistert het publiek ademloos. Ze was te gast bij Oprah, interviewde zelf Bono, maar onze favoriete podcast is met wat je ‘het supertrio van modern leiderschap’ zou kunnen noemen:

 • Simon Sinek
 • Brené Brown
 • Adam Grant

Dit is wat ze deden: geen voorbereiding. Gewoon de microfoon open en gaan! Ideeën delen, van mening veranderen, elkaar aanvullen, tegenspreken en aanscherpen.

Over de manier waarop we werk organiseren en er leiding aan geven.

Deel 1:

Deel 2:


#5: DOEN – self-assessment over je leiderschapsstijl

Dit is een mooie en licht confronterende zelftest over jouw leiderschapsstijl. Deze duurt 10 minuten, is gratis en geeft een overzicht in je sterktes en je groeikansen als leider. Je test jezelf op 4 aspecten:

 • Omgaan met kwetsbaarheid
 • Waarde-gedreven leven en leiden
 • Moed en vertrouwen
 • Leren opstaan na het vallenBRENÉ BROWN KOMT NAAR AMSTERDAM

Wil jij méér praktische inzichten zoals deze van één van de meest toonaangevende leiderschapsdenkers van dit moment?

Zet dan een kring om 27 september 2024: Brené Brown komt naar Amsterdam. Ze is één van de headline sprekers van Amsterdam Business Forum 2024.

Lees ook